Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit ocrotitorul spiritual
Biserica Ortodoxă Română face în fiecare an, la 11 august, pomenirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Târgoviștei și chiriarhul acesteia, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, își sărbătoresc ocrotitorul ceresc. Și anul acesta momentul a fost marcat printr-un program de evenimente, care au culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită în Duminica a 7-a după Rusalii de un sobor de cinci ierarhi.
Una dintre bornele cele mai importante ale vieții bisericești din Arhiepiscopia Târgoviștei este serbarea Sfântului Ierarh Nifon, Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul spiritual al eparhiei dâmbovițene și al chiriarhului acesteia, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nifon, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal. Și în acest an, după o frumoasă tradiție, serbarea ocrotitorului ceresc al eparhiei a fost în egală măsură o sărbătoare a tinereții, aproximativ 4.000 de tineri târgovișteni participând la manifestările religioase organizate spre cinstirea Sfântului Ierarh Nifon, care au debutat în ajun prin slujba Vecerniei cu Litia, săvârșită la Altarul de vară amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște. La finalul acestei rânduieli liturgice, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea sfântului ocrotitor al Arhiepiscopiei Târgoviștei, îndemnându-i pe tineri să se folosească de moștenirea duhovnicească și culturală lăsată de acest sfânt ierarh.
În continuare, au fost premiați elevii care au obținut media generală 10 la examenul de Bacalaureat și la Evaluarea Națională, precum și elevii care au obținut rezultate meritorii la etapa județeană a olimpiadelor naționale de Religie și Cultură și spiritualitate românească, împreună cu profesorii lor îndrumători.
Ziua s-a încheiat cu tradiționalul pelerinaj al tinerilor din eparhie, în cadrul căruia, pe străzile din centrul istoric al fostei cetăți de scaun, a fost purtată racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon. În aceeași seară, de la Mănăstirea Radu Vodă din București a fost adusă racla care adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Tămăduitor Nectarie de la Eghina.
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nifon, numeroși credincioși și pelerini au așteptat în ordine, cu evlavie, pentru a primi binecuvântarea celor doi sfinți ierarhi prin închinarea la raclele cu cinstitele lor moaște, dar și pentru a se împărtăși de dulceața duhovnicească a Sfintei Liturghii săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Nifon, Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse din Biserica Ortodoxă a Bulgariei; Înaltpreasfințitul Părinte Vasilios, Mitropolit de Constantia și Famagusta din Biserica Ortodoxă a Ciprului; Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vasilios a rostit cuvântul de învățătură în care a subliniat rolul sfinților în păstrarea unității de credință a Bisericii, în special prin exemplul de comuniune și împreună-lucrare pe care ni-l oferă. „Sfințenia nu îl leagă pe om numai de cerescul adevăr revelat al Dumnezeului Treimic, adorat fără încetare de îngeri, sfinți și toți aceia care au primit cununa slavei și sfințeniei prin harul Sfântului Duh, ci însăși această sfințenie reprezintă și se cuvine să constituie legătura de credință, de unitate și de iubire dintre Bisericile locale, pentru a înceta schismele Bisericilor, smintelile credincioșilor și să ducă la împăcarea și bunăstarea lor, așa cum a dorit Mântuitorul, întrucât a sfințit-o cu Scumpul Său Sânge prin Jertfa de pe Cruce. Toate acestea au constituit indicatoarele, pe de o parte, ale luptei personale a Sfântului Nifon, iar pe de altă parte, ale harismei sale arhierești și ale meritului său, pe care le-a experimentat ca Arhiepiscop al Tesalonicului, Patriarh al Constantinopolului sau în anii exilului său în acest pământ sfânt, pe care l-a păstorit și l-a sfințit prin viața și învățătura lui, prin îndemnurile și dojenile către cler, popor și conducătorii lui, dar mai ales prin exemplul sfințeniei sale”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a subliniat faptul că sfinții, prin exemplul pe care îl oferă, sunt modele de viețuire și izvoare de învățătură, putând oferi soluții pentru toate problemele pe care le întâmpinăm individual sau ca societate. De asemenea, ierarhul a mulțumit arhiereilor și celorlalți clerici împreună-slujitori, precum și credincioșilor care au participat la sărbătoarea eparhiei pe care o păstorește. Au fost prezentate și ultimele lucrări apărute la Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Un moment solemn a fost constituit de premierea elevilor din eparhie care au participat cu rezultate deosebite la olimpiade și concursuri școlare naționale și internaționale la diferite discipline, alături de profesorii lor.