La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită astă seară, 4 aprilie, Denia Acatistului Bunei Vestiri. Această Utrenie cu rânduială specială a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam
Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos a fost pomenit la Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit luni, 24 februarie, slujba Parastasului pentru înaintașul său în scaunul chiriarhal, Arhiepiscopul Antim Nica. În această zi s-au împlinit 117 ani de la nașterea vrednicului de pomenire ierarh, care a păstorit eparhia dunăreană vreme de 21 de ani (1973-1994).
Slujba de pomenire a fost oficiată de chiriarhul Dunării de Jos în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galați, acolo unde trupul vrednicului ierarh a fost înmormântat în anul 1994. La slujbă au participat membrii Permanenței Consiliului eparhial, slujitorii sfântului lăcaș, angajații Centrului eparhial și credincioși gălățeni, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a reliefat aspecte din viața și slujirea jertfelnică a Arhiepiscopului Antim Nica la Galaţi.
„Pomenirea nașterii în lumea aceasta a Arhiepiscopului Antim de la Dunărea de Jos este nu doar o aducere aminte pioasă, plină de bunăcuviință și respect, ci este și o binecuvântată întâlnire cu personalitatea completă și complexă a unui ierarh care unește idealurile sfinte, demne și mărturisitoare, iubitoare de Dumnezeu și de poporul român. Odrăslit în Basarabia, școlit în cele mai înalte școli din țară și străinătate - Strasbourg, Paris, Londra și Beirut -, de tânăr a îmbrățișat cu putere, cu echilibru și cu demnitate toate durerile de pe crucea neamului, văzând multe învieri în viața lui. Ca ierarh, a strălucit mai întâi în Basarabia, fiind unul dintre cei mai demni și capabili de a înțelege slujirea Bisericii noastre în timpuri grele lângă vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, căruia la București i-a fost sfetnic 22 de ani. În eparhie a așezat pe harta Ortodoxiei românești, prin demnitate și stăruință, Arhiepiscopia Tomisului și Dunării de Jos pe pilonii dreptei credințe, slujirii devotate, misiunii și, în același timp, încurajării credincioșilor de a participa activ la viața Bisericii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzești, ținutul Orhei, din Basarabia. După finalizarea studiilor în Teologie, a intrat în monahism la 24 iunie 1935, în același an fiind hirotonit ierodiacon, iar anul următor ieromonah. A fost Episcop al Cetății Albe-Ismail (1944) Episcop-vicar patriarhal cu titlul „Târgovișteanul” (1950-1973), iar din 1973 și până la trecerea în veșnicie, la 1 mai 1994, a fost Episcop al Dunării de Jos, ulterior Arhiepiscop al Tomisului și Dunării de Jos, unde a desfășurat o activitate pastorală deosebită, inițiind ample lucrări de restaurare a Catedralei Arhiepiscopale din Galați care au fost finalizate de urmașul său în scaun, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. De numele Arhiepiscopului Antim Nica se leagă și punerea în valoare a complexului paleocreștin de la Niculițel, unde au fost descoperite în anul 1971 moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip.