Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Arhiepiscopul Dunării de Jos în mijlocul sinistraților gălățeni
Ajutorarea persoanelor sinistrate în urma inundațiilor care au afectat mai multe localități gălățene a continuat în a doua zi după retragerea apelor prin furnizarea de alimente, îmbrăcăminte, pături și alte produse de strictă necesitate. În mijlocul salvatorilor și al voluntarilor care lucrează fără odihnă pentru înlăturarea efectelor dezastrului s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a vizitat multe din gospodăriile afectate, alinând suferința oamenilor. De asemenea, ierarhul a săvârșit slujba de prohodire pentru două persoane din localitatea Pechea care au pierit în timpul inundațiilor.
Acțiunile filantropice inițiate de Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundațiile din județul Galați și sprijinirea personalului de intervenție care lucrează la decolmatarea și curățarea caselor afectate au continuat luni, 16 septembrie. Convoaie cu alimente și produse de strictă necesitate au pornit către zonele afectate atât din municipiul Galați, cât și din protopopiatele din zonă, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
De la primele ore ale dimineții, opt autoutilitare au fost încărcate cu 13.000 de litri de apă îmbuteliată și 9.000 de pâini pentru a fi transportate în zona Covurlui, în localitățile calamitate. Transportul special umanitar a plecat din fața Catedralei Arhiepiscopale după ce ajutoarele au fost binecuvântate de Arhiepiscopul Dunării de Jos. Fiecare mașină a fost însoțită de către protoiereii de Galați și Brăila, precum și de alți clerici.
Întrucât arealul distrugerilor provocate de inundații este vast, iar multe locații ale celor sinistrați sunt mai greu de accesat în condiții normale în aceste momente, delegația din Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la mai multe centre parohiale organizate pentru primirea ajutoarelor, unde, împreună cu reprezentanții Protoieriei Covurlui, a fost stabilită modalitatea de distribuire a sprijinului umanitar.
Eforturile de eficientizare a distribuției ajutoarelor au fost coordonate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care s-a aflat pentru a doua zi consecutiv în mijlocul sinistraților, organizând mai multe echipe de intervenție la casele și bisericile din zonă.
De sprijinul Bisericii au beneficiat și 300 de pompieri, militari și jandarmi și alți voluntari, care au primit la prânz hrană caldă, prin contribuția unor cantine parohiale din municipiul Galați. De asemenea, preoții și credincioșii care nu au fost afectați de inundații s-au alăturat efortului depus pentru ajutorarea sinistraților.
Arhiepiscopul Dunării de Jos a vizitat mai multe familii afectate, întărindu-le în suferință. Ierarhul a săvârșit și slujba de prohodire pentru două persoane din localitatea Pechea, decedate în urma viiturii din noaptea de 13 spre 14 septembrie, rostind cuvinte de alinare familiilor îndurerate şi încredințându-le că toate cele ce se cuvin a fi împlinite pentru îngroparea creștinească se vor realiza prin grija și contribuția bisericii lor.
La fața locului, Înaltpreasfinția Sa a apreciat implicarea familiilor din localitățile afectate, care i-au primit pe consăteni în casele lor, oferind modele de filantropie și solidaritate. „O mare mulțumire este mobilizarea celor care nu au fost afectați, prin preoți, de a deschide sufletele și casele. Toți sunt cazați în localitățile respective, pot să-și vadă casele afectate. (…) M-am înțeles cu oamenii în casele lor. Aceștia sunt primiți de alți oameni. Noi le oferim alimente celor care i-au primit pentru ca fratern să ia masa nu într-un cămin, ci într-o casă de om, prin sprijinul credincioșilor. Solidaritate ca duminică în parohiile din orașul Galați încă nu am văzut de 35 de ani, deși ne aflăm a treia oară în zona aceasta la necazuri, dar nu așa de mari. (…) La țară oamenii nu vor să se deplaseze. Trebuie să îi ajutăm așa cum vor ei. De aceea, consilierea spirituală prin preoți este atât de importantă. Bine ar fi să vină preoți din multe locuri să stea de vorbă cu oamenii întâi! E nevoie de un ajutor spiritual, de rugăciune multă, pentru a le arăta oamenilor că rezervele sunt în ei înșiși. Să căutăm mai întâi sănătatea lor și starea sufletească bună prin care, în consultare, se vor găsi cele mai bune soluții”, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
În zilele următoare, în zonele afectate de inundații sunt programate a ajunge alte ajutoare, prin Centrul eparhial, protoieriile și parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos.