De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Arhiepiscopul Justinian, comemorat la cinci ani de la trecerea sa la Domnul
La Mănăstirea Rohia, judeţul Maramureş, a avut loc sâmbătă, 30 octombrie, comemorarea a cinci ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Justinian şi a 100 de ani de la naşterea sa.
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie, iar răspunsurile au fost date de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Arhiepiscopia Aradului, dirijat de pr. Gabriel Straulea. La ectenia pentru cei adormiţi a fost pomenit Justinian Arhiepiscopul pentru care, la ora 12:00, au răsunat toate clopotele din eparhie.
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a rostit un panegiric al vieţii şi activităţii Arhiepiscopului Justinian, amintind momentele importante din viaţa ierarhului şi contribuţia sa personală la activitatea Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul a peste patru decenii de arhierat, cât a fost şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Este un dublu popas duhovnicesc, pentru că, pe de o parte, sunt cinci ani de când l-am aşezat pe Înaltpreasfinţitul în locul pe care şi l-a dorit, la poarta Mănăstirii Rohia, şi unde sunt multe flori şi lumânări în permanenţă, şi străini, închinători şi rugători care varsă o lacrimă şi cer ajutor. Pe de altă parte, este şi centenarul naşterii Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, care a avut loc, după spusele dumnealui, într-o zi de duminică, Duminica Mare, când trăgeau clopotele la toate bisericile din ţinut”, a spus ierarhul.
Cu acest prilej au fost lansate două volume, „Arhiepiscopul Justinian la Centenar”, îngrijit de pr. dr. Iustin Tira şi arhim. dr. Macarie Motogna, şi „Ioan Alexandru şi Justinian Chira, Scrisori”, coordonat de Răzvan Bucuroiu, despre care a vorbit pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. A urmat slujba Parastasului, săvârşită la mormântul Arhiepiscopului Justinian Chira.