În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Armonie în cântare și în rugăciune în Eparhia Banatului Montan
În Duminica a treia după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în Parohia Feneș din județul Caraș-Severin, unde a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, la mijlocul săptămânii anterioare, joi, 11 iulie, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș au răsunat armonii muzicale în cadrul evenimentului „Masterclass în cânt și dirijat coral”, ajuns la cea de-a 10-a ediție.
Răspunsurile liturgice au fost oferite duminică la Sfânta Liturghie în Parohia Feneș de Grupul psaltic „Ethos” al eparhiei. La bucuria duhovnicească a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate au luat parte autorități locale și un număr însemnat de credincioși. La sfârșitul slujbei, părintele paroh Ioan Ponoran i-a dăruit ierarhului o icoană cu chipul Maicii Domnului și o cruce, în semn de prețuire și recunoștință pentru întreaga purtare de grijă arătată în păstorirea comunității din Feneș.
„În anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, am revenit la Feneș și ne-am rugat pentru sănătatea sufletească și trupească a credincioșilor de aici. Ne-am rugat pentru ca Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate asupra acestei comunități, iar sfinții tămăduitori să mijlocească pentru noi și pentru a noastră mântuire înaintea tronului Preasfintei Treimi”, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Joi, în cadrul „Masterclass-ului în cânt și dirijat coral”, Corul de cameră „Cantus Redivivus”, dirijat de maestrul Emanuel Pecingină, a încântat și de această dată auditoriul cu câteva opere extraordinare interpretate cu profesionalism, tema din acest an a cursului fiind muzica corală sacră.
Piesele interpretate au fost alese din toate regiunile țării și au avut caracter religios, patriotic și folcloric. Câteva piese au fost dirijate de unii dintre membrii corului care au participat la cursurile susținute de Emanuel Pecingină în cadrul evenimentului. Cu acest prilej, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier eparhial al Episcopiei Caransebeșului, i-a înmânat la final conducătorului corului Diploma de excelență și medalia comemorativă „Mitropolit Nicolae Corneanu”, atât ca recunoștință pentru armoniile muzicale care au împodobit Catedrala Episcopală, cât și pentru a marca o triplă aniversare: 60 de ani de viață, 35 de ani de activitate dirijoral-corală și 10 ani de „Masterclass în cânt și dirijat coral”, ne-au transmis arhid. Pavel Canea și Darius Herea.