În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Armonie și tezaur” la Dragomirna
Luni, 24 august, Mănăstirea Dragomirna din județul Suceava a fost gazda Simpozionului național „Mănăstirea Dragomirna - armonie și tezaur”, ce a reunit specialiști în artă, restaurare, arhitectură, istorici, personalități ale lumii bisericești și monahii din obștea mănăstirii.
Lucrările simpozionului, aflat la cea de-a treia ediție, s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a oficiat slujba de Te Deum și a deschis sesiunea de comunicări științifice. IPS Pimen a vorbit despre zestrea culturală și istorică a mănăstirii. Apoi, maica Macrina Săucinițanu, stareța Dragomirnei, a subliniat că tema simpozionului din acest an n-a avut constrângerile reperelor de timp și spațiu, participanții pregătind lucrări ce au cuprins arii largi din întreaga existență a mănăstirii. „Aceste comunicări au vizat toate perioadele istorice și tot ceea ce înseamnă tezaur duhovnicesc, istoric, pictural, cultural și arhitectural la Dragomirna”, a explicat monahia Maria Magdalena Gherghina, secretarul Mănăstirii Dragomirna.
Sesiunea de comunicări a cuprins lucrări pe teme variate, dar care, luate împreună, completează tabloul a ceea ce această mănăstire simbolizează în ansamblul său: un sanctuar al spiritualității și culturii din această parte de țară.
Au susținut comunicări maica stareță Macrina Săucinițanu („Aspecte canonice și creativitate plastică în pictura bisericii de la Dragomirna”), monahia Filofteia Balan, ghidul mănăstirii („Originalitatea miniaturilor din manuscrisele de la Dragomirna”), monahia Maria Magdalena Gherghina („Comuniunea cu Dumnezeu a doi dintre ctitorii Dragomirnei: Anastasie Crimca și Miron Barnovschi”).
De asemenea, prof. univ. dr. Teresa Sinigalia a vorbit despre pictura murală de la Dragomirna, analizând scenele mai puțin vizibile în lucrarea cu titlul „Teme rare în pictura murală a Mănăstirii Dragomirna”.
Pr. lect. dr. Daniel Niță Danielescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, a vorbit despre „Obștea paisiană de la Dragomirna, priveghere păstorească și frumusețe duhovnicească”, aducând numeroase argumente istorice în legătură cu prezența Sfântului Paisie la Dragomirna, Secu și Neamț și cu moștenirea duhovnicească pe care acesta a lăsat-o în Țările Române. De mare interes s-a dovedit și comunicarea prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, despre „Tezaurul de la Dragomirna - Mineele de la Târnovo”, iar arhitectul sucevean Constantin Gorcea a vorbit, în cadrul simpozionului, despre „Tipuri de intervenție în zona de protecție a Mănăstirii Dragomirna”.