În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Ars Sacra“ la a treia ediţie
Taberele de creaţie devin tradiţie în Protopopiatul Piatra Neamţ. În ultimii ani, tot mai multe parohii au încheiat parteneriate educaţionale cu diferite asociaţii şi ONG-uri care au ca scop organizarea de tabere de creaţie în curtea bisericii.
Parohia „Izvorul Tămăduirii“ din localitatea Izvoare este la a treia ediţie a Taberei „Ars Sacra“, desfăşurată în colaborare cu Asociaţia culturală „Arte.ro“ din Piatra Neamţ. Începând de luni, 28 iulie 2014, aproximativ 60 de copii din Izvoare participă la atelierele de pictură, creaţie şi recreaţie ale taberei.
Alături de părintele paroh Romeo Leonte, o echipă de voluntari de la Asociaţia culturală „Arte.ro“ din Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci“ Dumbrava Roşie 2 şi din Piatra Neamţ îndrumă grupul de tineri într-o lume mai puţin cunoscută, cea a iconografiei şi a confecţionării de obiecte bisericeşti. În acest an, copiii au avut posibilitatea de a picta icoane pe sticlă, pe lemn, dar şi pe mucava şi au deprins jocul firelor care se transformă în metaniere sau cruciuliţe. În cadrul taberei, astăzi va fi organizat un pelerinaj la mănăstirile Neamţ, Vovidenia, Văratec, Agapia, precum şi la alte obiective din zonă.
Duminică, 3 august, după Sfânta Liturghie, va fi organizat vernisajul expoziţiei de icoane, care va reuni peste 100 de lucrări reprezentând pe Maica Domnului, pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe mai mulţi sfinţi din calendarul Bisericii noastre, cât şi obiectele lucrate manual de copii. Toate cheltuielile taberei, pornind de la materiale şi masa zilnică până la cele referitoare la pelerinaj, au fost acoperite de părintele paroh Romeo Leonte şi Parohia Izvoare.
„Este un motiv de bucurie să vedem dorinţa copiilor din parohie de a lua parte nu doar la ora de cateheză, ci şi la altfel de activităţi, mai ales că unii dintre ei au prins gustul zugrăvirii icoanelor, mărturisindu-mi că lucrează şi acasă şi că îşi fac unii altora cadouri la zilele de naştere sau onomastice. E îmbucurător să asişti la transformările care se produc în sufletele şi în experienţa acestor tineri, şi din acest motiv suntem recunoscători tuturor celor care ne susţin“, ne-a declarat părintele paroh Romeo Leonte.
Pentru prima dată în tabăra de la Izvoare, doamna profesor Mihaela Moncea a surprins interesul copiilor pentru activităţile manuale: „Am organizat un atelier de creaţie în cadrul căruia participanţii au învăţat să confecţioneze metaniere, cruciuliţe, brăţări sau obiecte cu şnur sau mărgele. Sunt impresionată de receptivitatea copiilor şi de intenţia lor de a-i învăţa şi pe prietenii din afara taberei tainele descoperite aici“.
„Mi-a plăcut foarte mult că am început tabăra cu o rugăciune şi că o vom termina participând la Sfânta Liturghie“
Doi dintre participanţi ne-au exprimat o parte din trăirea lor în aceste zile. „Este atât de interesant să înţelegi cum se pictează o icoană pe sticlă sau pe lemn, care sunt diferenţele dintre ele şi cât e de frumos să imprimi chipul unui sfânt drag pe un material, care este apoi dăruit Domnului spre sfinţire“ - Florin Solomon, 15 ani.
„Mi-a plăcut foarte mult că am început tabăra cu o rugăciune şi că o vom termina participând la Sfânta Liturghie. Îmi place foarte mult aici. Am prieteni noi, am materiale foarte bune care mă ajută să lucrez şi am participat şi la jocuri foarte captivante. Le mulţumesc părinţilor că m-au lăsat să vin şi sper să revin şi în anii următori“ - Ştefania Mihai, 13 ani.
Asociaţia culturală „Arte.ro“ a organizat, alături de „Înălţarea Sfintei Cruci“ Dumbrava Roşie 2, în această vară, Tabăra de icoane „Byzantion“, ajunsă la a patra ediţie. Noutatea acestui an a fost lecţia de sculptură care a adus în prezent meşteşugul încrustării ornamentelor vechi româneşti în lemn. Asociaţia culturală „Arte.ro“, prin doamna profesor Cristina Spânache Petrariu, poate răspunde solicitărilor preoţilor parohi de a desfăşura activităţi recreative şi de creaţie pentru micii enoriaşi în perioada vacanţelor. (Pr. Ştefan Zaharia, Tudorel Rusu)