În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Artist plastic comemorat în Parohia Cotroceni-Răzoare din București
În data de 9 septembrie s-au împlinit șapte ani de la trecerea la cele veșnice a Ludmilei Grăjdan Ionescu, artist plastic și profesoară de pictură cu o carieră de excepție. Cu acest prilej, la biserica Parohiei Cotroceni-Răzoare din sectorul 6 al Capitalei a fost săvârșită joi, 15 septembrie, o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului acesteia.
La slujba Parastasului s-au rugat, alături de clerici, numeroase alte persoane, prieteni, colegi, foști elevi și admiratori ai operei artistei. În continuare, toți cei prezenți au fost invitați să admire câteva lucrări de pictură ale acesteia, expuse în interiorul lăcașului de închinare.
Părintele Florin Dobrin, slujitor la această biserică, a reliefat în câteva cuvinte personalitatea artistei comemorate: „În această seară, parohia noastră ocrotită de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și de Sfânta Cuvioasă Parascheva a adus un omagiu doamnei artist Ludmila Grăjdan Ionescu, fiică a acestei parohii, considerând că avem datoria să îi facem pomenirea la șapte ani de la mutarea la Domnul. Și arta este o cale de a-L cunoaște pe Dumnezeu. În întreaga sa activitate, dânsa și-a manifestat credința, priceperea și iubirea de frumos. A avut un suflet sensibil, căutând frumosul și bucuria în artă, atât în peisajul îmbelșugat al toamnei, cât și în înghețul iernii. Ea a transmis, prin culori, speranță. Fiecare dintre noi are nevoie de speranță, mai ales în această lume care este înstrăinată de sensul ei, anume împlinirea în Dumnezeu”.
Vorbindu-le celor prezenți despre organizarea acestui eveniment al parohiei, părintele Florin Dobrin a remarcat și faptul că, nu în mod întâmplător, slujba de pomenire a Ludmilei Grăjdan Ionescu a fost săvârșită chiar în ajunul zilei de pomenire a Sfintei Mucenițe Ludmila.
„Ludmila a ars pentru arta ei. Fie că a fost profesor, expozant, membru al unui juriu sau creator de proiecte, ea a muncit imens, cu multă dedicare. Probabil că mulți dintre foștii ei elevi se gândesc cu recunoștință la Ludmila. A fost educator, profesor și s-a dedicat acestor tineri. I-a însoțit în expoziții și în proiecte naționale și internaționale, acolo unde elevii au obținut și premii”, a adăugat istoricul de artă Maria Muscalu Albani.
Ludmila Grăjdan Ionescu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția pictură, în anul 1979, devenind ulterior membră a Uniunii Artiștilor Plastici, precum și profesor de pictură și director adjunct al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. A desfășurat o intensă activitate didactică, artistică și metodică, expoziții ale lucrărilor acesteia fiind vernisate atât în țară, cât și în străinătate.