De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Aşezământ monahal închinat Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul
În fiecare an, la 1 septembrie, Mănăstirea Gai din municipiul Arad îşi prăznuieşte ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Sărbătoarea hramului istoric adună de fiecare dată pelerini din întreg Banatul, în comuniune şi rugăciune, la sfintele slujbe oficiate de vieţuitorii sfântului aşezământ, alături de slujitori de la mănăstirile şi parohiile din zonă.
Începutul noului an bisericesc este marcat an de an la Mănăstirea Gai printr-un bogat program religios, închinat celui care mai bine de două secole ocroteşte sfântul aşezământ, Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul. Potrivit obiceiului îndătinat în Arhiepiscopia Aradului, la sărbătoarea hramului este prezent în mijlocul obştii şi a închinătorilor sfintei mănăstiri şi chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În acest an, programul slujbelor de hram a debutat din ajunul praznicului cu Vecernia Mare cu Litie şi Privegherea de toată noaptea. Astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei va oficia de la ora 10:00 Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar în continuare va săvârşi slujba de Te Deum cu prilejul Indictionului şi un Parastas pentru toţi ierarhii Aradului, pentru ctitorii, binefăcătorii, slujitorii şi vieţuitorii mănăstirii.
Aşezământ de monahii
Situată în nordul oraşului Arad, în cartierul Gai, Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul ţării şi, totodată, un puternic centru de rezistenţă al Ortodoxiei româneşti în faţa prozelitismului. Mănăstirea de maici a fost ridicată între anii 1760 şi 1762 de către Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768). Ansamblul monahal se compune din biserica din secolul al XVIII-lea, conacul construit pe latura de nord formând corp comun cu biserica, respectiv anexele gospodăreşti din jurul curţii, care însă în ultimul secol au suferit transformări importante. În anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit noua biserică a mănăstirii, închinată Maicii Domnului, mult mai încăpătoare, de dimensiunile unei adevărate catedrale. Biserica nouă poartă hramurile: „Veşmântul Maicii Domnului“, „Brâul Maicii Domnului“ şi „Acoperământul Maicii Domnului“, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august şi 1 octombrie. Decizia stabilirii hramurilor a aparţinut Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, care vizitează des această vatră monahală, odinioară reşedinţă de vară a ierarhilor străvechii eparhii arădene. În prezent, aşezământul monahal de aici este organizat ca mănăstire de maici, stareţă fiind stavrofora Magdalena Borteş.