Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Asigurarea asistenţei religioase în penitenciare
Patriarhia Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au semnat ieri, 26 martie, un protocol privind asigurarea asistenţei religioase ortodoxe în unităţile din sistemul administraţiei penitenciare.
Protocolul a fost semnat de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, pr. Ionuţ Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, pr. Cornel Ilie, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului social-filantropic al Patriahiei Române, ca reprezentanţi ai Patriarhiei Române, şi comisarul-şef Cătălin Claudiu Bejan, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, subcomisar Ioana Morar, director Direcţia Reintegrare Socială din cadrul ANP, pr. Florin Smarandi, coordonatorul preoţilor de penitenciar, ca reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Protocolul are ca obiectiv general asigurarea asistenţei religioase a persoanelor aflate în custodia unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare, la cererea acestora, în vederea asigurării condiţiilor exercitării libertăţii de religie pe perioada executării pedepsei, precum şi în vederea creşterii şanselor de reintegrare socială, comunitară şi familială, dar şi asistenţa moral-religioasă a angajaţilor, elevilor, studenţilor şi cursanţilor din sistemul administraţiei penitenciare şi a instituţiilor de învăţământ şi formare de profil. „Protocolul încheiat astăzi nu este decât un cadru de formalizare a unor relaţii de colaborare şi cooperare care există de foarte multă vreme între Biserica Ortodoxă Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi stabileşte cadrul general în care se desfăşoară activitatea preoţilor din penitenciare, modalităţile de realizare a unor activităţi cu implicaţii sociale şi metodologia de desfăşurare a programelor educaţionale şi a celor de morală creştină. Aceste activităţi desfăşurate de Biserică în penitenciare sunt necesare, deoarece, din punctul meu de vedere, credinţa dă şanse foarte mari celor care se eliberează din penitenciar de a se reintegra în societate“, ne-a declarat comisarul-şef Cătălin Claudiu Bejan, director general adjunct ANP.
În cadrul întrevederii s-a discutat şi posibilitatea organizării unor proiecte comune prin care Biserica Ortodoxă Română să se poate implica mai mult în activităţi ce au ca finalitate creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor private de libertate. „Astăzi s-au refundamentat bazele unei colaborări începute după 1990 şi consolidată în 1997, prin care preoţii de penitenciar îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor pentru persoane private de libertate şi ajută aceste persoane să se reîntâlnească cu partea de credinţă care probabil a fost deteriorată, încercând să restaureze umanul din aceşti fii ai Bisericii“, ne-a declarat pr. Florin Smarandi, coordonatorul preoţilor de penitenciar.