În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Asistenţa religioasă în unităţile militare ca dimensiune a slujirii Bisericii
În staţiunea montană Stâna de Vale din judeţul Bihor, Eparhia Oradiei, se desfăşoară convocarea anuală a preoţilor militari din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Române pe anul 2011.
Programul a debutat marţi, 10 mai, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum de către un sobor de preoţi, în biserica mare a Mănăstirii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Stâna de Vale, la care a fost prezent Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei. "După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Sofronie, prezent la manifestare, şi-a exprimat bucuria de a primi în Eparhia Oradiei pe preoţii militari din întreaga ţară, din cuprinsul Patriarhiei Române, la consfătuirea anuală, într-un cadru natural binecuvântat, staţiunea montană Stâna de Vale", a precizat pr. Cristian Rus, consilier cultural al Episcopiei Oradiei. Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre importanţa misiunii Armatei Române în istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu referiri speciale la zona Crişanei şi a întregii părţi de vest a ţării noastre, unde bravii ostaşi români au zidit multe biserici ortodoxe, adevărate cetăţi de scăpare şi apărare a credinţei strămoşeşti şi a neamului, după cum a mai spus pr. Cristian Rus. Se analizează şi teme privind familia creştină Lucrările întâlnirii şi dezbaterile se desfăşoară până astăzi, 12 mai. La întâlnirea din acest an, participă preoţi militari din toate unităţile militare subordonate Statului Major al Forţelor Terestre. Tema convocării este "Asistenţa religioasă în unităţile militare ca dimensiune a slujirii Bisericii". "Preoţii militari s-au întâlnit întru bucuria Învierii, iar scopul acestei convocări este eficientizarea asistenţei religioase în unităţile militare unde preoţii militari îşi desfăşoară activitatea. A fost un bun prilej de a fi aduse în atenţie situaţii şi probleme cu care preoţii militari se confruntă în activitatea din ţară, cât şi în teatrele de operaţii unde Armata Română desfăşoară misiuni" , a precizat pr. Valentin Lazăr din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. De asemenea, pe parcursul întâlnirii se analizează şi teme care fac referire la Taina Botezului şi a Cununiei, precum şi la familia creştină în general şi a militarului în mod special. Părintele Lazăr Valentin a precizat că au fost cazuri în care s-au oficiat astfel de taine chiar în teatrele de operaţii din afara ţării: "Un militar american a fost botezat în teatrul de operaţii, apoi s-a stabilit în România, unde şi-a întemeiat o familie".