La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Asociaţia părinţilor din Sânmărtin, Bihor, sprijină ora de religie
În comuna Sânmartin, judeţul Bihor, a avut loc o şedinţă publică având ca temă „Ora de religie - Necesitatea de a păstra ora de religie ca disciplină obligatorie“. Pornind de la iniţiativa locală a Asociaţiei de Părinţi „Floare de Lotus“, întâlnirea s-a desfăşurat în sala mare de şedinţe a Primăriei Sânmartin şi s-a dovedit a fi de un interes major pentru comunitatea locală.
La şedinţă au participat un număr mare de părinţi, alături de invitaţi, reprezentanţi ai unor instituţii publice şi religioase. Printre invitaţi s-au aflat: Lucian Popuş - primarul comunei, Nicolae Leuce - viceprimar, avocata Alina Bonchiş, vicepreşedinta Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, pr. prof. Florin Negruţiu - inspector şcolar de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Domnica Pantea - directoarea Şcolii Gimnaziale „Floare de Lotus“ Sânmartin, pr. Alin Păscuţa de la Parohia „Buna Vestire“ din Sânmartin, pr. Virgiliu Bocşan de la Parohia Rontău, pr. Adrian Caba - de la Parohia Haieu, pr. Vasile Pancotan de la Parohia Greco-Catolică din Sânmartin şi pastorul Ioan Chichineşdi de la Comunitatea Penticostală din Băile Felix. În cadrul întâlnirii au luat cuvântul atât reprezentanţii Asociaţiei de Părinţi „Floare de Lotus“ din Sânmartin, prin reprezentanţii ei, Florica Judea - preşedintă şi Paul Hârca - vicepreşedinte al asociaţiei, precum şi avocata Alina Bonchis, vicepreşedinta APOR şi alţi invitaţi.
Necesitatea orei de religie
Avocata Alina Bonchiş a prezentat obiectivele APOR şi demersurile legale care urmează să fie iniţiate la nivel juridic.
„În calitate de vicepreşedinte al APOR Bihor, a prezentat nu numai o perspectivă juridică a obiectivelor APOR, dar a adus în discuţie, ca mamă a doi copii, importanţa şi necesitatea orei de religie, din perspectivă personală, arătând că, în primul rând, ca mamă, are o obligaţie morală de a apăra şi promova ora de religie, aceasta fiind de o importanţă majoră în viaţa copiilor săi“, conform celor precizate de Florica Judea - preşedinte al Asociaţiei de Părinţi „Floare de Lotus“.
Apoi, reprezentanţii instituţiilor religioase s-au alăturat demersului Asociaţiei de Părinţi „Floare de Lotus“, asigurând, la nivelul fiecărei Biserici reprezentate, sprijinul de orice natură, subliniind, fiecare în parte, faptul că ora de religie, prin perspectiva ei confesională, nu limitează orizontul religios al elevului, ci este menită să ofere un suport religios-moral imperios necesar în dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Apoi, „din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, părintele inspector Florin Negruţiu a prezentat, într-o manieră documentată şi avizată, perspectiva orei de religie în cadrul sistemului de învăţământ românesc, salutând totodată această primă iniţiativă a unei Asociaţii de părinţi la nivel local, iniţiativă care transmite organismelor şi instituţiilor direct implicate poziţia fermă şi net majoritară a părinţilor care nu numai că sprijină ora de religie, dar iau acţiuni concrete, care au în vedere interesul major în dezvoltarea copiilor“, a spus Florica Judea.
„Această iniţiativă a părinţilor demonstrează, prin reprezentanţii lor organizaţi în diferite structuri, că vin în sprijinul orei de religie, se implică în mod activ în a-şi face auzite glasurile şi poziţia lor, având sprijinul instituţiilor religioase, dar şi deschiderea spre dialog constructiv a instituţiilor locale şi de învăţământ“, a adăugat preşedinta Asociaţiei de Părinţi „Floare de Lotus“, Florica Judea.