Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Asociaţia Vasiliada sprijină persoanele nevoiaşe
Asociaţia Institutul pentru Politici Sociale în parteneriat cu Asociaţia Vasiliada, patronată de Mitropolia Olteniei şi alte ONG-uri, au lansat joi, 28 octombrie, la Craiova, proiectul naţional cu tema "Centrele de Incluziune Socială - oportunitate pentru facilitarea participării pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile".
Lansarea proiectului a avut loc în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la cantina pentru cler şi credincioşi din incinta Paraclisului Mitropolitan "Sfântul Gheorghe - Vechi" din Craiova. Prezentarea a fost făcută de Sorin Boboc, coordonator regional al Asociaţiei Vasiliada, şi de Marius Ioniţă, reprezentant al Institutului pentru Politici Sociale. Au luat parte de asemenea şi reprezentanţii ONG-urilor partenere: Fundaţia Solidaritate şi Speranţă, Asociaţia Pro-Tinereţe Alba Iulia, Fundaţia Filantropia Timişoara, Parohia Reformată Bistriţa, Asociaţia Glasul Romilor Pro-Europa şi Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa. 4.210 persoane cu probleme sociale vor fi angajate Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, dispune de un buget de aproape 5 milioane de euro şi se va derula în opt regiuni ale ţării, în perioada 2010-2013. Centrele de incluziune socială organizate în aceste regiuni vor oferi servicii specializate în consiliere şi formare profesională, asistenţă socială şi asistenţă psihologică pentru 4.210 persoane, selectate în urma unor anchete sociale. După cum a mărturisit Mihai Ioniţă, reprezentantul Institutului pentru Politici Sociale, grupurile-ţintă vizate sunt: familiile monoparentale, persoanele cu dizabilităţi, tinerii peste 18 ani care au părăsit sau care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoane de etnie romă, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială (HIV-SIDA, cancer etc.), persoane care au fost dependente de droguri, care au fost în detenţie şi alte grupuri vulnerabile. În cele opt regiuni geografice ale ţării vor fi organizate 420 de cursuri de formare profesională, în strânsă colaborare cu agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Serviciile oferite vor fi completate prin activităţi de cercetare în domeniu şi prin iniţierea unor campanii de promovare a voluntariatului, a egalităţii de şanse şi a formelor alternative şi flexibile de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. Pentru aceste activităţi vor fi selectaţi mai mulţi studenţi de la Facultatea de Teologie din Craiova.