La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Aspecte ale misiunii preoţilor din Cluj-Napoca, prezentate elevilor seminarişti clujeni
Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca s-au întâlnit miercuri, 29 ianuarie, în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii spirituali ai instituţiei de învăţământ, cu protopopul de Cluj II, Alexandru Ciui, prilej cu care au discutat despre misiunea de preot în Cluj-Napoca.
„E bine să le facem cunoștință elevilor noștri, încă de pe băncile școlii, cu ceea ce înseamnă administrația bisericească. Biserica, dacă funcționează bine în societate, se datorează unei administrații eficiente. Prin urmare, părintele protopop Alexandru Ciui a venit în mijlocul elevilor și le-a vorbit despre ce înseamnă să fie preot în Cluj-Napoca, despre provocările pe care le ridică celor care doresc să-L slujească pe Dumnezeu și, slujindu-L pe Dumnezeu, să slujească și oamenilor”, a spus pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox. În cadrul întâlnirii, la care au luat parte și profesori ai instituției de învățământ, pr. Alexandru Ciui a descris Protopopiatul Cluj II, care cuprinde 50 de parohii și a răspuns întrebărilor adesate de elevi.
„Am încercat să marcăm aceste zile premergătoare hramului cu activități care să-i sensibilizeze pe tinerii noștri, atât pe cei de la clasele de pastorală, cât și pe cei de la clasele de filologie și real”, a adăugat pr. Liviu Vidican-Manci.