Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Aspecte liturgice şi culturale din mănăstirile Eparhiei
În anul 2010, în cadrul Sectorului Exarhat Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au avut loc mai multe evenimente deosebite. S-au desfăşurat importante proiecte editoriale, mulţi monahi având o permanentă colaborare la publicaţiile "Ziarul Lumina" şi la realizarea unor emisiuni la Radio şi TV Trinitas. Anul 2010 consacrat de Patriarhia Română Crezului Ortodox şi Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române a culminat cu aducerea la Bucureşti, la Catedrala patriarhală, a unui fragment din Cinstita Cruce a Domnului de la Mănăstirea Panaghia Icosifinisa din Mitropolia de Drama-Grecia, prin bunăvoinţa Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Pavlos Apostolidis.
În anul 2010 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat vizite canonice la următoarele mănăstiri: Catedrala mitropolitană "Sfântul Spiridon - Nou", "Antim", "Cernica", "Snagov", "Cricov-Jercălăi", "Sfânta Maria" - Techirghiol şi Schitul Dragoslavele. De asemenea, Patriarhul României a participat la Sinaxa stareţilor, stareţelor, egumenilor, egumenelor şi duhovnicilor din mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureştilor, care s-a desfăşurat la Mănăstirea Cernica în 11 august 2010, prilej cu care s-au aprobat măsuri privitoare la ordinea interioară şi disciplina din mănăstiri şi schituri. Au avut loc slujbe arhiereşti prezidate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sau de către ierarhi delegaţi ai Preafericirii Sale la Catedrala patriarhală, Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou, mănăstirile Antim, Căldăruşani, Cernica, Christiana, Crasna, Cheia, Popeşti-Leordeni, Ghighiu, Pasărea, Radu-Vodă, Plumbuita, Samurcăşeşti, Sinaia, Snagov, Parepa, Pissiota, Stavropoleos, Suzana şi Darvari.
La Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti, cu prilejul hramului Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, a fost adusă o părticică din moaştele acestui sfânt de la Mănăstirea ortodoxă greacă "Schimbarea la Faţă" din Brookline - Massachusetts - SUA. Tot cu acest prilej a fost lansată cartea dedicată marelui martir şi filosof creştin, fiind editată de Mănăstirea Stavropoleos, în colaborare cu Editura Deisis.
Inaugurarea Podului "Maicii Domnului" de la Snagov
În urma unor ample lucrări de consolidare, reamenajare şi înfrumuseţare, la 25 august 2010 a avut loc la Schitul Dragoslavele sfinţirea Centrului social cultural "Miron Patriarhul", cinstindu-se astfel memoria întâiului patriarh al României, ctitorul aşezământului de la Dragoslavele. La Mănăstirea Snagov a fost inaugurat în ziua de 20 noiembrie 2010 Podul "Maicii Domnului", cum a fost numit, ale cărui lucrări au început în luna mai 2009 şi au continuat într-un ritm susţinut în cea de-a doua jumătate a anului 2010. În data de 6 decembrie 2010, la pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, la Mănăstirea Suzana, a fost resfinţit paraclisul cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului", după ce s-a înnoit acoperişul, a fost restaurată pictura şi a fost dotat cu mobilier nou. La mănăstirile Cernica şi Căldăruşani au fost aşezate în diferite locuri plăci comemorative pentru a aminti posterităţii exemplara lucrare şi slujire în vremuri grele a unor episcopi, stareţi sau monahi vestiţi. S-au evidenţiat în mod deosebit prin activităţi culturale, liturgice, misionare şi filantropice următoarele mănăstiri: Catedrala patriarhală, Antim, Darvari, Ghighiu, Radu-Vodă, Samurcăşeşti, Stavropoleos, Christiana, Caraiman, Crasna şi Turnu.
9.000 de volume în Biblioteca Mănăstirii Stavropoleos
Dintre proiectele editoriale realizate în anul 2010 amintim: Monografiile-album "Lumina dintre ape" şi "Ostrovul Învierii" ale Mănăstirii Cernica şi "Candela Codrilor Vlăsiei" de la Mănăstirea Ţigăneşti. Au fost publicate de asemenea pliante pentru câteva mănăstiri şi schituri. La pomenirea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, la mănăstirea ctitorită în Bucureşti de marele ierarh a fost lansată lucrarea "Didahii" - ediţie îngrijită de arhim. Mihail Stanciu, în colaborare cu academicianul Gabriel Ştrempel. De asemenea, au fost editate calendare bisericeşti la mănăstirile Radu-Vodă, Stavropoleos, Snagov şi Schitul Darvari, cu imagini reprezentând icoanele şi pictura acestora. Amintim de asemenea contribuţia unor monahi din Arhiepiscopia Bucureştilor la realizarea unor volume personale sau colective, precum şi permanenta colaborare la publicaţiile "Lumina" şi la realizarea unor emisiuni la Radio şi TV Trinitas.
Dintre bibliotecile mănăstireşti, unele aflate în proces de reorganizare, se remarcă cea mai ordonată, aceea a Mănăstirii Stavropoleos, cu aproximativ 9.000 de volume, între care multe incunabule, cărţi preţioase şi rare. În anul Crezului ortodox şi al Autocefaliei româneşti au fost susţinute o serie de cateheze pe această temă la mănăstiri şi schituri din eparhie, în special la cele din Capitală.
Proiecte în derulare
Sectorul Exarhat are în derulare mai multe proiecte pentru acest an. Astfel, se organizează pregătirea unor sărbători legate de împlinirea a 550 de ani de la târnosirea bisericii Mănăstirii Turnu şi 15 ani de la redeschiderea Schitului Darvari din Bucureşti (1996). De asemenea, se are în vedere continuarea tipăririi unor pliante şi monografii pentru mănăstirile şi schiturile Arhiepiscopiei Bucureştilor, între acestea aflându-se în faza pregătitoare pentru tipar lucrarea "Mănăstirea Cheia, chemare la elevaţie spirituală"; realizarea unor albume şi monografii ale cimitirelor din mănăstirile importante ale eparhiei, unde îşi dorm somnul de veci mari personalităţi din viaţa Bisericii şi Neamului, fiind în pregătire şi sfinţirea paraclisului cu hramul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din cimitirul Mănăstirii Samurcăşeşti - Ciorogârla, restaurat în întregime, împodobit cu o frumoasă pictură, policandre, catapeteasmă şi iconostase.