La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„ASTRA Multicultural 2021” la Sibiu
Cea de-a VI-a ediţie a manifestării „ASTRA Multicultural” a început joi, 8 iulie, cu seminarul „Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective”, desfăşurat la Pavilionul Muzeal Multicultural din Dumbrava Sibiului, unde specialişti din ţară au dezbătut diverse teme, între care şi cea legată de soarta muzeelor în timpul pandemiei de COVID-19.
Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost transmis la acest eveniment de către pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural eparhial.
„Tema acestui an, «Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective», ne duce cu gândul că la baza culturii europene se află un patrimoniu cultural, lingvistic și religios inestimabil, valoarea acestuia fiind caracterizată și de pluralism. (…) Ideea moștenirii ca resursă valoroasă pe care societatea europeană, în general, și cea românească, prin instituții pe care le reprezentați dumneavoastră sau prin muzee precum Complexul Național Muzeal ASTRA, caută să le conserve pentru a le transmite generațiilor viitoare este esențială în cazul patrimoniului cultural în general și al celui religios în special. Despre acest patrimoniu știm multe, iar prin colaborarea dintre centrul de restaurare al Mitropoliei Ardealului și CNM ASTRA reușim să îl salvgardăm, să îl conservăm și să îl oferim comunității tocmai pentru a sublinia importanța asumării identității culturale naționale și religioase de către generațiile viitoare”, a transmis ierarhul.
De asemenea, în mesajul transmis s-a arătat că pentru toamna anului 2024 se pregăteşte, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității `Lucian Blaga~ din Sibiu și cu CNM ASTRA, organizarea reuniunii anuale a Consortium for State and Church Research, ca organism asociat al Comisiei Europene, pentru a analiza care sunt legislațiile naționale din statele membre ale Uniunii Europene în domeniul protecției patrimoniului religios mobil și imobil și care sunt modalitățile de îmbunătățire a acestei legislații.
Seminarul a continuat cu mesaje din partea managerului CNM ASTRA, Ciprian Ştefan, şi cu prelegerile pregătite de invitaţi.