La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Atelier de creaţie pentru copii cu ocazia Zilei Iei, în Capitală
În anticiparea sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, când în ţara noastră se celebrează şi Ziua Iei, Protoieria Sector 1 Capitală, prin Biroul de asistenţă socială, a organizat un atelier de creaţie pentru copiii beneficiari ai serviciilor sociale ale protoieriei.
Astfel, miercuri, 22 iunie, în cadrul unui eveniment organizat în curtea bisericii Parohiei Precupeţii Noi din Capitală, cei mici, îmbrăcaţi în ii tradiţionale oferite de organizatori, au pictat pe vase de ceramică şi au modelat în lut, împletind într-o manieră artistică noul şi tradiţionalul.
Scopul acestei activităţi artistice a fost apropierea copiilor de tradiţiile strămoşeşti, atât cele legate de portul popular, cât şi cele legate de vechile meşteşuguri ale olăritului, dar şi comuniune şi comunicarea copiilor în spaţiul sacru al bisericii. Participanţii s-au bucurat de această oportunitate de a-şi manifesta creativitatea, precum şi de şansa de a petrece timp împreună. La sfârșitul atelierului, copiii au primit daruri din partea protoieriei constând în dulciuri, fructe, sucuri, cozonac, precum şi alte produse alimentare.
La final, părintele protopop Marin Comănescu de la Protoieria Sector 1 Capitală şi paroh al bisericii unde s-a organizat atelierul, a arătat faptul că acţiunea întreprinsă are menirea de a-i învăţa pe copii tradiţiile strămoşeşti: „Am organizat această acţiune cu prilejul sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, când este celebrată şi Ziua Iei. În cultura şi spiritualitatea noastră, ia şi portul popular, în general, au o deosebită importanţă, fiind un mijloc de păstrare a tradiţiilor strămoşeşti. Portul ne poate influenţa simţirea, motiv pentru care încercăm prin acest atelier să îi iniţiem şi să îi încurajăm pe copii în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor noastre, pentru ca şi ei să le transmită mai departe generaţiilor viitoare”.