În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Atelier de istorie și interculturalitate pe înțelesul copiilor în Capitală
Fenomenul robiei romilor, care a existat în Moldova până în 1855, iar în Țara Românească până la 1856, a fost prezentat pe înțelesul copiilor din localitatea ilfoveană Sintești în cadrul unui atelier de interculturalitate. Un sociolog, un preot și un protopsalt au discutat cu cei mici despre origine, meserii, vestimentație și rețete, precum și despre muzica psaltică în limba romani.
Atelierul a fost organizat într-o librărie și la centrul cultural comunitar din sectorul 1 al Capitalei. Printre invitați s-au numărat părintele Marius Căldăraru de la Parohia Glina, Protoieria Ilfov Sud, sociologul Mariana Sandu și protopsaltul Emanuil Barica. Copiii din localitatea ilfoveană au venit însoțiți de preotul din comunitate, părintele Daniel Gangă.
„Am fost surprins să văd aici atât de mulți copii. A fost dificil să îmi adaptez discursul în așa fel încât copiii să poată înțelege, întrucât noi am vorbit despre robie, dezrobire și evenimente istorice greu de înțeles pentru cei mici dacă nu sunt îmbrăcate cu haine de poveste. În 1856 a căzut ultimul bastion al acestei realități istorice dureroase, dar care trebuie asumată și înțeleasă cu obiectivitate. Trebuie realizată o analiză diacronică a acestei realități, nu una anacronică”, a declarat cu acest prilej părintele Marius Căldăraru pentru TRINITAS TV.