„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Atelier de lucru despre cateheză, în Parohia „Sf. Haralambie“ din Iaşi
Marţi, 12 mai 2015, în Parohia „Sf. Haralambie“ - Iaşi, Protopopiatul Iaşi 1, a avut loc o activitate de pregătire a preoţilor în ceea ce priveşte cateheza parohială. Activitatea a fost coordonată de pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză, în colaborare cu pr. Cristian Vasile, responsabil cu cateheza parohială în cadrul protopopiatului.
Şedinţa a venit în ajutorul preoţilor care desfăşoară activităţi catehetice în parohii, în vederea realizării unor cateheze cât mai bine organizate şi accesibile tuturor categoriilor de vârstă şi a avut două părţi: una teoretică şi alta practică. Partea teoretică a constat în prezentarea etapelor întocmirii unei cateheze şi a conştientizării participanţilor cu privire la importanţa prezentării catehezei după un plan bine pregătit şi folosirea metodelor moderne în prezentare. Partea practică a trainingului a constat în alcătuirea a două cateheze demonstrative cu temele „Care este slujirea preotului în parohie?“ şi „Cine sunt enoriaşii?“, teme luate din programa catehetică pentru anul 2015. Preoţii prezenţi au fost împărţiţi pe grupe pentru o eficientizare a lucrului, apoi au realizat cele două cateheze demonstrative, ajutându-se şi de bibliografie, după care le-au prezentat pe rând în plen.
Cursanţii au primit şi un cuvânt de întărire din partea pr. protopop Toma Gradinaciuc, prezent şi el la training, care a îndemnat pe cei prezenţi spre o lucrare mai susţinută în misiunea Bisericii. La eveniment a fost invitată şi d-na prof. Fulvia Horobeţ, în calitate de metodist pentru disciplina religie, care a vorbit despre importanţa folosirii metodelor moderne în realizarea unei cateheze, prezentând totodată şi metode de „spargere a gheţii“ şi metoda Phillips 6-6.
Atelierul de lucru s-a bucurat de prezenţa unui număr de 12 preoţi, iar scopul acţiunii de a veni în sprijinul preoţilor cateheţi în vederea dezvoltării personale, prin dobândirea de noi informaţii şi abilităţi practice necesare transmiterii învăţăturilor religioase către credincioşi, credem că a fost atins. (Pr. Cristian Vasile)