De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ateliere creative pentru copii și tineri la Ghimbav
Asociația social-culturală „Drept în inimă”, în colaborare cu Parohia Ghimbav 1, sub coordonarea preotului Daniel Puia-Dumitrescu, a deschis din nou „Academia de timp liber”, proiectul cu ateliere creative pentru copii și tineri pe care a început să îl implementeze în comunitatea din Ghimbav, în județul Brașov, în urmă cu patru ani.
În anii anteriori, pandemia a oprit activitățile nonformale pentru copii și tineri, însă din acest an, odată cu primirea și mobilarea unui nou spațiu de activități, s-au făcut, la finalul lunii ianuarie, înscrieri pentru 11 ateliere de creație adresate comunității brașovene. Astfel, Asociația social-culturală „Drept în inimă” propune părinților și copiilor ateliere cu 10-12 participanți, într-un spațiu generos, cu respectarea tuturor normelor legale impuse de starea de alertă. În noul Centru multicultural „Academia de timp liber”, participanții la ateliere au parte de coordonatori şi formatori de calitate, profesioniști, cu experiență didactică, au acces la o educație nonformală la standarde ridicate, conform organizatorilor.
Asociația, în colaborare cu Parohia Ghimbav 1, oferă o gamă variată de ateliere creative: de la „Atelier Montessori pentru copii independenți”, adresat copiilor cu vârsta de 4 ani, la „Atelier de lectură și creativitate”, pentru segmentul 5-7 ani, „Atelier de meșterit (handmade)”, cu două grupe de vârstă, 6-7 ani și 8-10 ani, „Atelier de basm”, pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, „Atelier de germană”, pentru 8-15 ani, „Atelier de chineză”, 10-18 ani, „Atelier de engleză pentru începători”, cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani, două grupe ale „Atelierului de teatru”, 6-10 și 11-15 ani, și un „Atelier de scriere creatoare”, pentru vârste cuprinse între 11 și 18 ani.
Numărul total de copii participanți la aceste ateliere este de 132, iar activitățile sunt gratuite pentru toți participanții. Necesarul de materiale, sucurile, apa, fructele și toate cele oferite la pauză - un atelier se desfăşoară pe durata a două ore, sunt asigurate prin donații și sponsorizări. Coordonatorii de ateliere, profesor pentru învățământul primar Ana Alexandru, educator Teodora Tache, bibliotecar Florina Iuliana Grosu, profesor Luiza Maria Steinesz, profesor Ramona Andrei-Dragu, formator Denisa Grigore și pr. profesor Daniel Puia-Dumitrescu, sunt educatori avizați, cu experiență, voluntari ai Asociației social-culturale „Drept în inimă”.
Conform organizatorilor, activitățile atelierelor se desfășoară în fiecare zi a săptămânii, de luni până duminică, respectând orarul școlar și de pregătire de acasă al copiilor. Activităţile reprezintă o alternativă de educație îmbinată cu distracția, cu joaca și voia bună în cadrul cursurilor.
Proiectul se desfăşoară începând cu 7 februarie și se va încheia în luna iunie, după 20 de săptămâni de curs. Copiilor și tinerilor din comunitate le va fi oferită și oportunitatea unor alte evenimente culturale, excursii, minitabere, tabere, târguri și expoziții, lansări de carte, concerte caritabile, evenimente în aer liber și o școală de vară, tot prin intermediul Asociației „Drept în inimă”. În sprijinul celor care doresc să realizeze evenimente de acest gen, organizatorii oferă cartea „Academia de timp liber, ghid pentru organizarea unei școli de vară”.