Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Au fost evaluate științific editurile și revistele cu profil teologic din România
Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) din România a publicat recent rezultatele competiției de evaluare a editurilor și revistelor cu profil umanist. În urma evaluării, șase edituri ale centrelor mitropolitane și eparhiilor din Patriarhia Română, precum și mai multe reviste ale mitropoliilor sau facultăților de Teologie Ortodoxă din țară au fost clasate în categoriile A, B și C, în funcție de punctajul acumulat. Recunoașterea și clasificarea revistelor și editurilor au o valabilitate de patru ani (1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2024).
Evaluarea a fost realizată de Comisia de științe umaniste a CNCS după o metodologie minuțioasă, care a constat în două etape. În prima etapă s-a verificat eligibilitatea scientometrică, iar în etapa a doua s-a verificat calitatea științifică, atribuindu-se editurilor și publicațiilor un punctaj care le-a încadrat într-o anumită categorie. Prin această evaluare și clasificare venită din partea CNCS sunt recunoscute și apreciate meritele editurilor, precum și calitatea academică a studiilor și articolelor publicate în revistele facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.
În urma încheierii competiției de evaluare și clasificare, Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a obținut o dublă acreditare, atât pentru domeniul Teologie, cât și pentru domeniul Istorie și studii culturale, pentru amândouă domeniile fiind clasificată în categoria B.
În grupa B sunt poziționate editurile și publicațiile cu „impact semnificativ în domeniu, cu o vizibilitate considerabilă mai ales pe plan național, cu experiență dovedită, precum și cu potențial evident de dezvoltare la nivel internațional”. Pentru includerea în categoria B a fost necesară acumularea a cel puțin 75 de puncte.
De asemenea, Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a fost clasată în categoria A pentru domeniul Teologie. La această categorie au fost poziționate „reviste de referință pentru domeniu, cu o vizibilitate deosebită pe plan național și internațional, cu experiență consacrată în publicarea unor lucrări de înaltă valoare științifică și cu semnificative contribuții la dezvoltarea unor direcții noi de cercetare”, potrivit metodologiei de evaluare publicate de CNCS. Pentru includerea în această categorie a fost necesară acumularea a cel puțin 90 de puncte.
La categoria B s-au mai poziționat Editura „Andreiana” a Mitropoliei Ardealului; Editura „Reîntregirea” a Arhiepiscopiei Alba Iuliei; Editura „Renașterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Editura „Mitropolia Olteniei”.
În rândul publicaţiilor de teologie, revista „Glasul Bisericii” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a fost clasată în categoria B. În anul 2020, această publicație a fost indexată și în baza de date internaționale CEEOL (Central and Eastern European Online Library).
„Prin încadrarea în categoria B, Editura «Cuvântul Vieții» și revista «Glasul Bisericii» vor beneficia de un interes și de o vizibilitate mai mare în rândul autorilor, mai ales în rândul cadrelor didactice universitare, care, pentru promovare pe posturi didactice superioare, au nevoie să publice lucrări științifice la edituri și în reviste acreditate la nivel național de CNCS sau indexate în BDI (baze de date internaționale)”, ne-a transmis preotul prof. dr. Mihail Simion Săsăujan, consilier eparhial în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Tot în această categorie au mai fost poziționate revistele „Teologie și viață” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; „Altarul Reîntregirii” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia; „Mitropolia Olteniei”; Revista Teologică a Mitropoliei Ardealului și „Teologia” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. De asemenea, „Analele ştiințifice” ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (seria nouă) - Teologie Ortodoxă și revista „TABOR. Tradiție și Actualitate în Biserica Ortodoxă Română” au fost clasate în categoria C.
Comisia de evaluare a fost formată din 107 experți, cadre didactice universitare în România sau în străinătate, cu experiență în activitatea de cercetare la nivel înalt.