La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Au început pregătirile pentru ITO 2023 la Timișoara
În cele șase protopopiate ale Arhiepiscopiei Timișoarei s-au desfășurat luna aceasta opt întâlniri informative cu preoții și profesorii de religie care vor participa la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO 2023).
Cu acest prilej, a fost prezentat conceptul ediției a 7-a a „Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși”, care se va desfășura la Timișoara în intervalul 31 august - 3 septembrie, precum și conceptul Concursului național catehetic, ediția a XV-a, cu titlul „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.
Echipa de organizare ITO 2023, reprezentată de părintele Ionel Popescu, vicar-eparhial, părintele Nichifor Tănase, consilier eparhial, Daniela Buzatu, inspector școlar, diaconul Cătălin Moisescu, a prezentat tematica și programul evenimentului, puse sub egida „Voi sunteți prietenii mei”. Pornind de la coordonatele prezentate în cadrul întâlnirilor, a fost evidențiat rolul vital pe care voluntarii îl vor avea în acțiunea de implementare a proiectului. Etapa actuală de recrutare, care vizează preoții și profesorii de religie, reprezintă prima dintre din cele trei etape planificate.
În jurul lor se vor adăuga succesiv studenții din cadrul organizațiilor de tineret și liceenii dornici să participe la un eveniment unic pentru generația lor. După procedura de recrutare a celor aproximativ 500 de voluntari urmează multiple sesiuni de formare tematică, ce le vor îmbunătăți abilitățile de comunicare, de management situațional și organizatoric-aplicativ.
Cea de-a doua componentă a întâlnirilor a fost susținută de către părintele referent Cristian Tomescu, care a prezentat particularitățile actualei ediții a Concursului național catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.