În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Au sosit primii colindători la Patriarhul României
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în seara zilei de luni, 20 decembrie 2021, în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală, trei grupuri de colindători. Vestitori ai Nașterii Domnului Iisus Hristos au fost membrii asociațiilor Studenți pentru viață și România pentru viață, ai Asociației Studenților Creștin-Ortodocşi Români (ASCOR) și ai Asociației Studenților Teologi (ASTO). După ce au cântat colinde psaltice și de influență folclorică din valorosul tezaur național, aceștia au primit daruri din partea Patriarhului României.
Cetele de colindători au fost întâmpinate de Întâistătătorul Bisericii noastre în fața bradului frumos împodobit din Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale. Seara colindelor a fost deschisă de grupul de colindători de la asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață, coordonați de Alexandra Ștefania Nadane, care au interpretat un frumos buchet de colinde.
După momentul vestirii Nașterii Domnului, colindătorii au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. „Acest grup al Studenților pentru viață, care reprezintă și România pentru viață, a ales un buchet de colinde foarte frumos și, mai ales, a pus accentul pe taina Pruncului Iisus. Aici este, de fapt, și centrul atenției pentru fiecare prunc în preocupările Asociației Studenți pentru viață, fiindcă am învățat taina Pruncului Iisus ca fiind taina lui Dumnezeu Copilul. Puțini teologi au insistat asupra acestei mari taine a lui Dumnezeu Atotputernicul, Care devine cu totul neputincios în două momente cruciale: la Naștere și la moartea pe cruce. (…) Dumnezeu Copilul este Dumnezeu dependent în umanitatea Sa total de iubirea oamenilor din jur. Aici vedem taina smereniei Lui, dar și taina libertății noastre, pentru că un copil poate fi neglijat, uitat, ignorat sau poate fi iubit și ajutat. Era necesar ca Hristos Domnul să arate prin taina întrupării Sale și importanța copilului în viața părinților și a umanității. Deodată smerenia Pruncului Iisus cheamă pe cei din jur la atenție sporită și responsabilitate”, a reliefat Patriarhul României.
A doua ceată de colindători a fost din partea Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), coordonată de Armand-Mihai Ionescu. „Se vede că fiind parte din ASCOR ați avut o atenție deosebită când ați ales colindele, ca să fie foarte teologice. S-a transmis mesajul că oamenii au de ales între Sfânta Treime și iad. Părintele profesor Dumitru Stăniloae a spus despre Sfânta Treime că este structura supremei iubiri, iar iadul este extrema singurătate. Între suprema iubire și extrema singurătate se manifestă libertatea de alegere a omului”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Ultimii colindători au fost membrii Asociației Studenților Teologi Ortodocși (ASTO), coordonați de Alexandru Boboc. „Felicitări pentru că ați ales un buchet de colinde foarte frumos alcătuite și cu un conținut teologic frumos. În aceste colinde se vede cât de mare este taina Crăciunului, a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. (…) Vă felicităm pentru activitatea voastră desfășurată în rândul studenților și pentru modul în care alegeți cu sensibilitate teologică parte din ceea ce este creație populară, care se îmbogățește, se face mai diversă în expresiile ei, mai bogată. Desigur, activitatea voastră social-filantropică confirmă teologia prin fapta cea bună, pentru că iubirea milostivă salvează lumea, nu iubirea posesivă”, a explicat Preafericirea Sa.
Toți colindătorii au primit daruri din partea Patriarhului României.