La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Bănăţenii îşi iau rămas-bun de la mitropolitul lor
Pe întreg parcursul celor două zile de priveghere de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, numeroşi clerici şi credincioşi timişoreni, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, din oraşul de pe Bega, au trecut pe la catafalcul Mitropolitului Nicolae Corneanu, pentru a aduce un pios omagiu şi a-şi lua rămas-bun de la cel care a păstorit Banatul vreme de 52 de ani. Regretatul ierarh va fi înmormântat astăzi.
Slujbele religioase şi citirile din Psaltire nu au încetat la Catedrala Mitropolitană de când trupul neînsufleţit al Mitropolitului Banatului a fost depus pe catafalc în mijlocul sfântului locaş. Credincioşi din întreg cuprinsul eparhiei, oameni de cultură şi apropiaţi ai ierarhului, cu toţii au înălţat rugăciuni pentru sufletul vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae. Îmbrăcat în toate veşmintele şi însemnele demnităţii arhiereşti, trupul Mitropolitului Nicolae a fost străjuit în permanenţă de clerici, monahi şi monahii, care au citit catisme din Psaltire şi au săvârşit în răstimpuri slujbe de pomenire. Alături de aceştia, au oficiat slujbe de pomenire şi reprezentanţii Vicariatului Ortodox Sârb din Timişoara şi ai Vicariatului Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmaţiei.
Între oficialităţile locale ce şi-au exprimat regretul şi au adus un omagiu Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit a fost şi Nicolae Robu, primarul Timişoarei. „Este un moment trist pentru timişoreni, pentru bănăţeni, un eveniment trist la nivel naţional. Înaltpreasfinţia Sa Nicolae a fost un om cu totul şi cu totul deosebit, un om care, în primul rând, a emanat, în toate împrejurările, bunătate cum mai rar se întâmplă; un om cult, care a ştiut să creeze armonie în jurul lui, a ştiut să se facă respectat nu numai în comunitatea ortodoxă, ci şi în rândul credincioşilor de orice credinţă din Timişoara, din Banat, din România. Timişoara a devenit mai săracă prin plecarea la ceruri a Înaltpreasfinţitului. Dumnezeu să-l odihnească!“, a spus primarul Timişoarei.
Membru de onoare al Academiei Române din anul 1993, Mitropolitul Banatului a fost omagiat în aceste zile de numeroşi teologi, profesori şi personalităţi ale vieţii academice bănăţene. „Sunt profund impresionat de trecerea la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, membru de onoare al Academiei Române. Am aflat cu tristeţe vestea de dimineaţă. Membrii Academiei Române regretă dispariţia eminentului teolog, eminentului om de ştiinţă, om de cultură, a spiritualului om care a fost Nicolae Corneanu şi care va rămâne pentru totdeauna în minţile şi inimile noastre. Cred că Dumnezeu îl va lua în grija Sa, în paza Sa, deoarece a fost un om care s-a dedicat în totalitate credincioşilor săi şi spiritualităţii poporului român“, a spus academicianul Ioan Păun Otiman, preşedintele Academiei Române - filiala Timiş.