În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Biblioteca Naţională a României îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual
Luni, 5 august, când Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, Biblioteca Naţională a României îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual. Astfel, împreună cu Arhiepiscopia Bucureştilor, Biblioteca Sfântului Sinod şi Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca Naţională a României organizează evenimentul „Stihuri umilincioase: 100 ani de la naşterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul)“. În cadrul evenimentului va fi săvârşită o slujbă de Te Deum, după care vor avea loc vernisajul expoziţiei „Stihuri umilincioase“, ce cuprinde cărţi din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României şi manuscrise din arhiva Mănăstirii „Sfântul Sava“ din Deşertul Iudeii, un recital de poezie din opera Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, susţinut de actriţa Ana Calciu, precum şi concertul susţinut de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale. Evenimentul „Stihuri umilincioase: 100 ani de la naşterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul)“ se desfăşoară luni, 5 august, ora 15:30, în Atrium, la parterul Bibliotecii Naţionale a României.
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României îl are ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, întrucât acest sfânt monah a fost un bibliotecar cu viaţă aleasă şi a arătat în scrierile sale menirea profundă şi unică a bibliotecarului, dar şi cât de importantă este cartea, cuvântul scris, ce trebuie păstrat din generaţiile trecute şi transmis generaţiilor viitoare.