În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Bilanţ al lucrării social-filantropice a Patriarhiei Române în anul 2022
Lucrarea social-filantropică a Bisericii este una dintre coordonatele fundamentale ale implicării în viaţa societăţii contemporane. Anul 2022, deşi caracterizat a fi unul post-pandemic, a adus numeroase provocări cărora Patriarhia Română le-a răspuns cu aceeaşi dăruire ca şi în anii trecuţi. De la bătrâni singuri sau copii orfani şi până la refugiaţii ucraineni care au căutat adăpost în ţara noastră, toate categorii de persoane defavorizate, s-au aflat în centrul atenţiei instituţiilor bisericeşti, care au manifestat din nou aceeaşi deschidere spre sprijinirea celor neajutoraţi.
Încheierea pandemiei şi încetarea restricţiilor sanitare din anul 2022 nu au însemnat pentru Biserica Ortodoxă Română o diminuare a lucrării sale social-filantropice, ci, dimpotrivă, o intensificare a acesteia, pentru sprijinirea tuturor categoriilor de persoane afectate direct sau indirect de criza sanitară generată de pandemia de COVID-19. Fie că vorbim despre persoane care au rămas cu probleme de sănătate, bătrâni singuri, copii orfani sau familii în cadrul cărora adulţii şi-au pierdut locul de muncă, Patriarhia Română, prin toate eparhiile şi instituţiile subordonate, a oferit sprijin material şi spiritual celor afectaţi de probleme post-pandemice, dar şi de altă natură, cu care s-au confruntat. În acest sens, părintele Ciprian-Ion Ioniţă, consilier patriarhal coordonator al Sectorului social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, ne-a declarat: „Anul 2022 a fost un an cu multe provocări pentru lucrarea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române. Fiecare eparhie, prin serviciile sale sociale, a încercat să vină în sprijinul persoanelor defavorizate. Categoriile de beneficiari au fost de la copii și până la bătrâni. Am încercat întotdeauna să acoperim nevoile cu care ei s-au confruntat de-a lungul anului”.
Acestor probleme li s-a adăugat, la începutul anului 2022, criza refugiaţilor determinată de războiul din Ucraina. Încă din primele zile ale acestui conflict, mai întâi eparhiile de la graniţa cu ţara vecină afectată, apoi unităţile de cult de la nivelul întregii Patriarhii s-au mobilizat pentru a oferi adăpost şi cele necesare traiului persoanelor care au venit în ţara noastră, dar şi celor care au rămas în Ucraina.
„Una dintre provocările anului 2022 a fost și sprijinul persoanelor refugiate ucrainene și ale ucrainenilor rămaşi la ei în țară și afectați de lipsuri și de război. De la începutul conflictului, la finalul lunii februarie, Biserica Ortodoxă Română s-a mobilizat și a depus eforturi considerabile pentru sprijinirea acestor persoane greu încercate. Doar până la începutul lunii iulie, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și Federația Filantropia a Patriarhiei Române au oferit un sprijin în valoare de aproximativ 7,6 milioane de euro. Proiectele pentru sprijinirea persoanelor afectate de conflictul din Ucraina se derulează în continuare în ONG-urile și în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române”, ne-a transmis părintele consilier patriarhal Ciprian-Ion Ioniţă.
Aceste eforturi de sprijinire a categoriilor defavorizate vor fi continuate la nivelul Patriarhiei Române prin intermediul tuturor componentelor sale şi în anul 2023, an în care se vor desfăşura programe sociale speciale pentru sprijinirea persoanelor vârstnice. Astfel, părintele Ciprian Ioniţă a afirmat: „Lucrarea social-filantropică a Bisericii noastre o vom continua cu aceeași dăruire și seriozitate și în anul 2023. Cu siguranță, o atenție deosebită va fi acordată serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, pentru că, după cum bine știm, anul 2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Biserica Ortodoxă Română”.