La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Bilanțul activităților Arhiepiscopiei Timișoarei pe anul trecut
La sediul Centrului eparhial din Timişoara s-au desfăşurat sâmbătă, 1 februarie, lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei. Evenimentul a debutat în Biserica „Învierea Domnului” din incinta Reşedinţei mitropolitane, cu oficierea slujbei Te Deum-ului, în cadrul căreia s-au adus rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Arhiepiscopiei Timișoarei în anul 2019 și s-au cerut binecuvântarea și ajutorul divin pentru noul an.
Slujba de mulțumire a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a membrilor Adunării eparhiale, a stareţilor și stareţelor din cuprinsul eparhiei, precum şi a părinţilor protopopi.
În prima parte a lucrărilor Adunării eparhiale au fost analizate în comisiile de specialitate rapoartele de activitate. De asemenea, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan a avut loc și o sinaxă a stareților și starețelor mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, în cadrul căreia s-a prezentat raportul de activitate pe anul 2019 al Sectorului exarhat, privind problemele mănăstirești.
În partea a doua a întâlnirii, în sala festivă a Centrului eparhial, după prezentarea raportului general de activitate al tuturor sectoarelor, au avut loc lucrările în plen ale Adunării eparhiale, unde au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2019 ale sectoarelor Arhiepiscopiei Timișoarei.
Dintre acestea, amintim că raportul general privind activitatea Sectorului social-filantropic și misionar în anul 2019 a enumerat și evidențiat activitățile desfășurate atât în domeniile protecției copilului, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor seropozitive, sprijinirii persoanelor vârstnice fără aparținători, a familiilor cu risc social ridicat, cât și în domeniul asistenței religioase din spitale, armată, penitenciar, case de copii și servicii rezidențiale pentru vârstnici. Între acestea s-a evidențiat inaugurarea proiectului de „Telemedicină - Sănătatea la un click distanță”, prin care se oferă consultații medicale de specialitate pentru persoanele neasigurate sau aflate în zone lipsite de servicii medicale ori pentru persoanele nedeplasabile, dar și achiziționarea, cu ajutorul fundaţiei Renovabis din Germania, a unui autoturism multifuncţional, în valoare de 22.870 de euro, care a fost adaptat pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi. Totodată, s-a remarcat faptul că programele desfășurate anul trecut au cuprins 12.229 de beneficiari, iar totalul investiţiilor făcute în domeniul asistenţei sociale de Centrul eparhial, împreună cu parohiile şi ONG-urile ce funcționează cu binecuvântarea Bisericii, s-au ridicat la suma de 4.905.248 de lei.
Totodată s-a menționat faptul că în 2019 s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la Domnul a întâiului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, și cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Nicolae Corneanu, care a păstorit Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani.
După citirea rapoartelor de activitate ale tuturor sectoarelor eparhiei, au fost prezentate și rapoartele cu propuneri pentru anul în curs ale comisiilor Adunării eparhiale. S-a amintit că Arhiepiscopia Timișoarei va organiza în perioada 3-6 septembrie Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), eveniment ce va reuni în capitala Banatului peste 4.000 de tineri din țară și străinătate.