De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare arhierească de „Ciumarcă” în satul Șiroca
Vineri, 2 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a poposit în comunitatea sătească Șiroca, filie a Parohiei Marga, județul Mehedinți.
Aici, chiriarhul mehedințean a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La finalul Liturghiei, ierarhul a citit rugăciuni speciale pentru izbăvirea de boli molipsitoare, precum și rugăciunile rânduite pentru această sărbătoare de Sfântul Nicodim de la Tismana. În satul Șiroca a devenit deja tradiție ca această sărbătoare Ciumarca, instituită de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, să aibă loc în vinerea de dinaintea prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae.
Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim i-a îndemnat pe credincioși să sporească rugăciunea „mai mult ca oricând” și a subliniat importanța rugăciunii obștești mai ales în vreme de încercări.
În încheiere, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Nicolae Achimescu, profesor emerit pentru disciplina Istoria și Filosofia Religiilor, trecut la viața veșnică la data de 27 mai 2019, dar și pentru fratele său, Gheorghe Achimescu, preot vrednic al Parohiei Marga, trecut la Domnul la data de 19 martie 2007, fiind originari din satul Șiroca.
Răspunsurile liturgice au fost date de către psalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
Ciumarca este o tradiție veche, care se mai păstrează doar în satele de munte ale județului Mehedinți. Sărbătoarea reprezintă recunoştinţa unei străvechi vindecări, în timpul uneia dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, cea de ciumă, cunoscută şi sub numele de moartea neagră.
Pandemia ar fi izbucnit în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347. Cel mai probabil, ea a ajuns în zonă prin intermediul corăbiilor, care făceau comerţ intens în acea vreme. Scrierile veacului şi cercetările ulterioare arată că o treime din populaţia mondială a pierit de această molimă.
Cu toate acestea, pe meleagurile noastre, numeroşi oameni au fost tămăduiţi prin lucrarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.
Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicodim a trecut prin satele mehedințene și văzând suferinţa celor care erau bolnavi de ciumă, se ruga pentru ei, iar aceştia, prin post şi rugăciune, se vindecau. Sfântul Nicodim a rânduit pentru fiecare sat o zi de vineri în care să se săvârşească Sfânta Liturghie la intrarea în localitate şi apoi să se citească rugăciunile de îndepărtare a bolilor molipsitoare.
Astfel, în fiecare sat din zona de munte a Mehedinţiului se sărbătoreşte și în prezent Ciumarca, zi de rugăciune obştească, pentru ca Dumnezeu să îi ferească pe locuitori de toate bolile sufleteşti şi trupeşti. Ciumarca a devenit pentru fiecare sat un al doilea hram.