„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Binecuvântare arhierească în Parohia Hânţeşti
Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit joi, 1 mai 2014, Sfânta Liturghie în Parohia Hânţeşti, Protopopiatul Suceava 1, judeţul Suceava. La finalul slujbei a fost sfinţită casa parohială din localitate, ridicată în ultimii ani.
Credincioşii din Parohia Hânţeşti, Protopopiatul Suceava 1, au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen. Ierarhul locului a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul slujitorilor şi de enoriaşii parohiei. Din soborul de 22 de preoţi şi diaconi au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul eparhial Suceava, precum şi pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în apropierea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor“, clerul şi credincioşii bucurându-se împreună ca într-o zi de sărbătoare. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa faptelor bune. În acelaşi timp, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat că sărbătoarea muncii a fost serbată la Hânţeşti prin rugăciune. „Am cerut ajutorul lui Dumnezeu şi am pus hotărâre ca de acum să fim mai buni, mai râvnitori, mai harnici, mai muncitori. Să cercetăm mai des Sfânta Biserică“, a spus IPS Pimen.
În cadrul Sfintei Liturghii, pr. Iulian Vizitiu a primit rangul de iconom stavrofor. „Am venit în această parohie în anul 1992. În tot acest timp s-au făcut mici intervenţii la biserica parohială. Nădăjduim ca pe viitor să reabilităm sfântul lăcaş, întrucât biserica are nevoie urgentă de reparaţii. În ultimii ani, s-a ridicat casa parohială cu sprijinul credincioşilor parohiei noastre şi al autorităţilor locale“, a declarat pr. paroh Iulian Vizitiu. Biserica Parohiei Hânţeşti datează din sec. al XV-lea, fiind ridicată din piatră. Este înconjurată de ziduri ca de cetate, înalte de doi metri. Ultima intervenţie directă a fost făcută în anul 1822, când s-a adăugat pridvorul. În acelaşi an, pe 23 aprilie, lăcaşul de închinăciune a fost sfinţit de mitropolitul Veniamin Costachi.