La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Binecuvântare arhierească în parohia mehedințeană Cireșu
Locuitorii din comuna Cireşu, judeţul Mehedinţi, dar şi din localităţile învecinate s-au adunat duminică, 21 august, la sărbătoarea Peșterii Topolnița, aflată în acest an la a 59-a ediţie. Manifestările organizate cu acest prilej au debutat prin săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei Cireşu de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul episcopiaseverinului.ro.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu ocazia Duminicii migranților români.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
În această localitate, la locul numit Dealul Bătăliei, cu ocazia Duminicii românilor migranţi din anul 2021, ierarhul a sfinţit o troiţă ridicată de Episcopia Severinului şi Strehaiei în colaborare cu Primăria Cireşu, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu (1821), dar şi spre omagierea pandurilor care au luptat împotriva turcilor în acest loc, în bătălia din 6 august 1820.