Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare arhierească la Gura Humorului
În prima duminică din Post - a Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava.
La prima oră a dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de copii cu buchete de flori în mâini şi de soborul slujitor în frunte cu părintele Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava 2, şi părintele Viorel Ilișoi, preot paroh la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului şi consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Damaschin a vorbit despre semnificaţia Postului Mare: „Postul mare este un timp în care şi plângem, şi ne bucurăm. Plângem cu lacrimi văzute şi cu lacrimi nevăzute pentru cele pe care nu le-am făcut bine în viaţa noastră şi pe care I le spunem lui Dumnezeu şi-I cerem iertare. În acelaşi timp, ne bucurăm pentru că Dumnezeu ne dăruieşte iertare atunci când mărturisim păcatul și ne pare rău pentru el; facem un canon pentru acel păcat şi atunci simţim în suflet bucuria că suntem iertaţi”. În continuare, PS Părinte Damaschin Dorneanul a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2020. De asemenea, ierarhul a prezentat o broşură cu texte din Sfinţii Părinţi care să ajute credincioşii în pregătirea pentru Tainele Spovedaniei şi Împărtăşaniei, pe care a adus-o pentru rugătorii care au participat la Sfânta Liturghie. Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului a fost construită între anii 1876 şi 1885 de către preoţii Simeon Cobilanschi şi Dimitrie Popescu şi a fost sfinţită în anul 1885 de către Mitropolitul Bucovinei, Silvestru Morari.