De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare arhierească la hramul Mănăstirii Lacuri - Hârlău
De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Mănăstirea Lacuri din apropierea orașului Hârlău, județul Iași, și‑a cinstit ocrotitorii. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii din localitatea Deleni, dar și din împrejurimile orașului Hârlău au participat în această dimineață la hramul Mănăstirii Lacuri. Obștea monahală l‑a avut ca oaspete pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, care a săvârșit, cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie.
După citirea pasajelor scripturistice rânduite în această zi, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți că prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne cheamă și pe noi să împărtășim credința lor:
„Domnul ne cere fiecăruia să ne împlinim rostul cu luare aminte și fără delăsare, și atunci când o vom face, Domnul va păzi și familia, orașul și poporul. (...) Când vom căuta să luăm ceea ce nu ni se cuvine, când vom căuta să îl nedreptățim pe celălalt, nici șapte pâini nu vor aduce pace și sațietate în sufletele noastre. De aceea, prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne cheamă și pe noi să împărtășim credința lor și să știm că suntem datori să vorbim despre Domnul nu doar noi, preoții și episcopii, ci și voi înșivă, toate care vi se întâmplă minunate de la Domnul, pentru că mulți dintre dumneavoastră vedeți semne și minuni pe care Domnul le face și în zilele noastre. Mulți am cunoscut oameni sfinți și oameni drepți și am văzut lucruri pe care Domnul le‑a făcut în lumea aceasta”.
Scurt istoric
Fiind inițial schit, așezarea monahală mai era cunoscută sub numele de Sihăstria din Codrii Delenilor, fiind ctitoria unei familii de boieri moldoveni, cunoscută sub numele de Ghica Deleni. Această biserică a fost făcută și împodobită de Iordache Cantacuzino și s‑a ridicat în anul 1724. Mănăstirea Lacuri a fost închisă în anul 1888, rămânând așa aproape 60 de ani. După șase decenii, la cererea insistentă a credincioșilor din împrejurimi, a fost redeschisă. Bucuria credincioșilor a fost de scurtă durată, deoarece după venirea regimului comunist mănăstirea a fost închisă din nou. În 1990 a fost redeschisă, făcându‑se unele îmbunătățiri gospodărești. De asemenea, în apropierea acestei așezări monahale, recunoscută ca monument istoric, s‑a construit un corp de chilii pentru călugări.