Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Râșca
Pentru a aduce cinstire Sfintei Cruci în ziua slăvitului ei praznic, numeroși pelerini din Eparhia Sucevei și Rădăuților, dar și din țară, și au îndreptat pașii spre Mănăstirea Râșca pentru a participa cu bucurie la hramul așezământului monahal. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul credincioșilor și al obștii al cărei stareț a fost în perioada 1990-1991 și a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este prilej de aleasă bucurie la Mănăstirea Râșca și pentru faptul că sfântul lăcaș adăpostește o părticică din lemnul sfânt pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Grupul psaltic „Inochentie de la Probota”, dirijat de pr. Constantin Dan Magdalena. La momentul rânduit, ieromonahul Stelian Bouaru a fost hirotesit întru protosinghel. La finalul slujbei, arhim. Justinian Cârstoiu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a rostit un cuvânt de învățătură.
Pentru a aduce pace și binecuvântare în rândul credincioșilor, ierarhul a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii, între care arhim. Mihail Balan, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și arhim. Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului. În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre gândirea în perspectiva Crucii, despre însemnătatea asumării acesteia și despre importanța pecetluirii existenței noastre cu semnul Sfintei Cruci, subliniind totodată și momentele în care Biserica a dedicat Sfintei Cruci trei zile de prăznuire liturgică.
La final, interpreta Mariana Maloș a cântat o serie de pricesne.