IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a fost cinstită în chip deosebit luni, 26 decembrie 2022, la Mănăstirea Sihăstria Putnei. În mijlocul obștii și al credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a săvârșit Sfânta Liturghie.
După citirea textului Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi, referitor la fuga în Egipt a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat smerenia lui Hristos în Întruparea Lui. Totodată, ierarhul a subliniat faptul că pășind pe calea smereniei vom dobândi virtuțile necesare urcușului nostru duhovnicesc spre Împărăția cerurilor: „Dumnezeu Cel Necuprins a ales să Se nască într-o iesle, uitat de toată lumea. Cât de mare este Dumnezeul nostru atunci când este mic! Cât de datori Îi suntem noi Dumnezeului nostru, văzând cum Se smerește Dumnezeul nostru! De ce El a ales să Se comporte în acest fel, să vină în acest fel și să trăiască în acest fel? Pentru că este smerit. Dar pe noi, care suntem departe de a înțelege smerenia, Dumnezeu ne învață că biruința cea spirituală, biruința duhovnicească nu se bazează pe putere, pe forță, pe influență. (…) Ne învață și pe noi că nu trebuie să demonstrăm, că nu trebuie să impresionăm pe cineva cu ceva. (…) Acesta este Dumnezeul nostru, un Dumnezeu smerit, Dumnezeu Care nu vine să ne zdrobească, Dumnezeu Care n-a venit să ne mântuiască cu forța. Un Dumnezeu Care n-a biruit păcatul și demonul și iadul cu porunca Lui, ci smerindu-Se și răstignindu-Se, nu forțând lucrurile și învățându-ne și pe noi că nu vom birui în nici un chip în lumea aceasta în viața duhovnicească, altfel decât pe calea aceasta, pe calea smereniei”.
La finalul slujbei a urmat momentul mult așteptat de cei mici, sosirea lui Moș Crăciun. Potrivit tradiției de peste 10 ani, în cea de-a doua zi de Crăciun, Moșul poposește la Mănăstirea Sihăstria Putnei și le împarte tuturor copiilor prezenți daruri.