De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi
În Duminica a 17-a după Rusalii, numită și a Femeii cananeence, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul monahilor la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, județul Suceava, unde a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Cu acest prilej, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, călugări de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în frunte cu părintele stareț, arhimandritul Nectarie Clinci, au adus, spre închinare, moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.
În cuvântul adresat după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a explicat întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia cananeeancă, prezentată de Sfântul Evanghelist Matei.
Preasfinţia Sa a făcut referire la îndrăzneala cea bună, la îndrăzneala de care a dat dovadă femeia cananeeancă în fața Mântuitorului: „A fost o îndrăzneală de bună-cuviință, o îndrăzneală de mult bun-simț, o îndrăzneală cu evlavie. A fost o cutezanță mânată de un necaz, nu de o dorință personală. Femeia cananeeancă nu a cerut ceva pentru ea, ci a cerut ceva pentru altcineva, pentru fiica ei. Și a cerut cu smerenie, cu evlavie și din foarte multă dragoste”.
În cadrul Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” de la Suceava.
Părintele stareț, arhimandritul Mihail Bălan, a adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru binecuvântata zi și pentru vizita arhierească. Cuvântul de mulțumire s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, dar şi spre părinţii de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pentru aducerea sfintelor moaște. Nu în ultimul rând, părintele stareț a adus mulțumiri alese preoților slujitori, corului și credincioșilor prezenți.