În Duminica a 26‑a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i‑a rodit țarina), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în Parohia Ighiu, Protopopiatul Alba Iulia, unde a
Binecuvântare arhierească la Parohia Rusca din Caraș-Severin
La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost în Parohia Rusca din Protopopiatul Caransebeș, județul Caraș-Severin. Aici, ierarhul a binecuvântat exteriorul sfintei biserici, întrucât în ultima perioadă au fost efectuate lucrări de amenajare și înfrumusețare.
După slujba de sfințire, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Au fost prezente autorități locale și mulți credincioși din localitate, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Îi felicităm pe credincioșii acestei parohii și pe toți cei care astăzi au lepădat grija cea lumească și au venit la sfânta biserică. Îi mulțumim Mântuitorului Hristos că avem aici la Rusca o comunitate dinamică și noi am venit chiar la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva să fim alături de acești buni credincioși și să binecuvântăm această biserică. O rugăm pe Sfânta Parascheva să ne ajute și nouă, să ne tămăduiască de bolile sufletești și trupești și să fie pe mai departe grabnic folositoare, pentru că Sfânta Parascheva îi ajută pe toți cei care se roagă cu multă credință în fața icoanei ei și a sfintelor ei moaște”, a subliniat ierarhul.
Pentru eforturile depuse la înfrumusețarea sfântului locaș, dar și pentru întreaga sa activitate pastoral-misionară, părintele paroh Marius Negoiță a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian le-a oferit și celor care s-au alăturat părintelui în realizarea lucrărilor la sfânta biserică Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”.
Biserica parohială din Rusca are hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și a fost construită între anii 1842 şi 1845 în stil baroc provincial. Reparații capitale s-au făcut în 1914 și 1946, dar și în anul 2018, când Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a resfințit biserica.