În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Liturghie arhierească la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Salcea, în ajunul hramului
În Duminica a 27-a după Rusalii, când în bisericile ortodoxe este prăznuit Sfântul Sava cel Sfințit, iar în cadrul Sfintei Liturghii este relatată minunea tămăduirii femeii gârbove, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Salcea au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a slujit Sfânta Liturghie în ajunul sărbătorii hramului.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al parohiei, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscop al Mirelor Lichiei.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al minunii prin care, într-o zi de sâmbătă, a fost vindecată femeia care era gârbovă de optsprezece ani. A subliniat că, în ciuda faptului că era bolnavă, femeia frecventa sinagoga, aspect pe care creștinii de astăzi înclină să îl neglijeze, mai ales atunci când se află în neputințe trupești.
Înaltpreasfinția Sa le-a expus celor prezenți fiecare etapă a întâlnirii Mântuitorului cu femeia aflată în suferință. A fost prezentată și atitudinea celor care nu s-au bucurat de această vindecare minunată: „Văzând-o, Iisus a fost mişcat de suferinţa femeii şi, totodată, de indiferentismul celor din jur. (…) Sfântul Evanghelist Luca consemnează nu mai puţin de şase episoade ale activităţii lui Iisus în zi de sâmbătă, zi ce marchează împlinirea eshatologică a promisiunilor lui Dumnezeu pentru cei flămânzi, pentru cei bolnavi, pentru cei robiţi și pentru neputincioşi. (…) Se ştie că Mântuitorul, revoltat şi întristat de atitudinea lor [cărturarilor și fariseilor, n.a.], le-a condamnat adesea comportamentul, întrebuinţând termeni dintre cei mai neechivoci. (…) Este revoltător faptul că pentru ei animalele erau mai de preţ decât oamenii. Și astăzi există oameni care preferă să adăpostească în casă mai degrabă un câine, decât un bătrân fără adăpost, sau un copil orfan, sau un copil al străzii”.
La final, părintele Ionel-Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și pentru toată dragostea cu care credincioșii parohiei au fost înconjurați și i-a oferit, din partea Consiliului parohial, două cărți.