În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare arhierească pentru bistrițeni la Biserica de la Coroana
La sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit, ca în fiecare an, în a doua zi de Crăciun, în mijlocul credincioşilor bistriţeni.
La Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul 13), IPS Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii oamenilor, precum și despre rolul covârșitor al mamelor creștine în creșterea și educarea copiilor. Totodată, ierarhul a evidențiat cele trei motive teologice pentru care o preacinstim pe Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Alexandru Florin Ureche care va fi hirotonit preot pentru Parohia Batin, Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala Bisericii „Coroana”, dirijată de prof. Rozalia Fucă-Tomescu.
La finalul slujbei, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, a mulțumit ierarhului, în numele bistrițenilor, pentru că în fiecare an, în a doua zi de Crăciun, vine să le binevestească bucuria Nașterii Domnului.
Pentru implicarea în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, IPS Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, deputatului Bogdan Ivan Gruia.
La Sfânta Liturghie au fost prezenţi numeroşi credincioşi şi reprezentanţi ai autorităților. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața lăcașului de cult.
În cadrul Bisericii de la Coroana își desfășoară activitatea trei parohii: „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe pr. Alexandru Vidican - protopop de Bistrița, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, paroh fiind pr. prof. Nicolae Feier, și „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de pr. paroh Vasile Beni. De asemenea, slujește și pr. dr. Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.