Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Focșani
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit duminică, 2 ianuarie, la Catedrala Unirii din municipiul Focșani, județul Vrancea. Credincioși din întregul oraș au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor de șase preoți și trei diaconi, în lăcașul de cult cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii”.
În omilia duminicală, chiriarhul a tâlcuit pasajul evanghelic referitor la predica Sfântului Ioan Botezătorul (Marcu 1, 1-8).
„Sfânta Evanghelie pe care ați ascultat-o astăzi ne introduce deja în atmosfera de sărbătoare a Bobotezei sau, mai bine zis, a Teofaniei, adică a Arătării Preasfintei Treimi la râul Iordan, când Mântuitorul a fost botezat cu apă de cel mai mare om născut din femeie, cum l-a caracterizat Însuși Domnul Hristos pe Sfântul Proroc Ioan, Botezătorul și Înaintemergătorul Său. A fost ultimul și cel mai mare profet al Vechiului Testament, puntea de legătură între Vechiul și Noul Legământ, activitatea sa misionară fiind profețită de alți mari proroci, precum Isaia și Maleahi. După mai bine de 20 de ani de pregătire duhovnicească în pustie, unde a dus o viață ascetică austeră, cu post și rugăciune permanentă, la vârsta de 30 de ani, a ieșit la propovăduire, pe malul râului Iordan, adresându-le contemporanilor săi îndemnul: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 3, 2), cuvinte prin care se subînțelegea prezența, în mijlocul poporului lui Israel, a Împăratului ceresc, adică a Mântuitorului Iisus Hristos, «Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29)”, a explicat chiriarhul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani.