Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare în localitatea clujeană Bonțida
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bonţida, judeţul Cluj. Cuvântul de învățătură rostit de ierarh s-a intitulat „Lupta cu răul și cu slujitorii lui”. Răspunsurile liturgice au fost date de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene. La chinonic, Cecilia Coloji, fiică a parohiei, a interpretat o priceasnă.
Ierarhul l-a hirotesit iconom pe parohul Cătălin Alexandru Feier, iar primarului comunei Bonțida, Emil Cărhaț, i-a oferit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a mitropoliei. Membrii Comitetului și Consiliului parohial, precum și cei care s-au implicat în lucrările de edificare a casei parohiale au primit diplome.
După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba Sfeștaniei la noua casă parohială, situată în curtea bisericii, și a dăruit familiei părintelui Feier o cruce de perete.
Lucrările la casa parohială au început în urmă cu trei ani și s-au realizat cu sprijinul Consiliului Local din Bonțida, al credincioșilor și al altor binefăcători. Casa parohială veche va fi transformată într-un centru social multifuncțional, care va primi finanțare din fonduri europene, potrivit celor afirmate de pr. Cătălin Feier. Locașul de cult din Bonțida a fost construit în perioada 1936-1940 şi a fost sfințit la 1941 de Episcopul Nicolae Colan. În prezent se efectuează lucrări de renovare la interior și la exterior. Biserica este pregătită pentru a fi pictată în tehnica frescă.