În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Binecuvântare la finalul unui proiect educațional
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit vineri, 21 septembrie, la Palatul Patriarhiei, elevi și profesori de la 13 școli din diferite regiuni ale țării, participanți la Concursul național „Comori ale spiritualității românești”. În proiect au fost implicați 172 de elevi și 24 de profesori coordonatori de la colegii naționale, licee militare și seminarii teologice.
În contextul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București a desfășurat, în perioada 1 octombrie 2017 - 21 septembrie 2018, prima ediție a Concursului național „Comori ale spiritualității românești”, sub coordonarea Mariei Miron, profesor de limba și literatura română. Proiectul s-a încheiat vineri, 21 septembrie, cu un simpozion de comunicări organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”. La finalul simpozionului, participanții au fost primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, au vizitat celelalte săli ale Palatului Patriarhiei și s-au închinat în Catedrala Patriarhală.
„Ne bucurăm că vă întâlnim aici, în Sala «Europa Christiana», în anul marelui Centenar al Unirii din 1918. Suntem impresionați de inițiativă, apreciem bogăția activităților dumneavoastră în cadrul proiectului «Comori ale spiritualității românești» și modul de organizare și cooperare între diferite colegii. Sigur, inițiativa a aparținut Colegiului Național «Mihai Viteazul», care are o tradiție foarte frumoasă de cooperare cu Biserica și care iubește tradițiile românești, încât noi vă considerăm un exemplu pentru alte licee și colegii. În același timp, suntem bucuroși că ați creat un climat de frumoasă întâlnire și cooperare între diferite regiuni; ați văzut locuri geografice și monumente istorice, muzee, dar ați și interpretat spiritualitatea noastră în scris și artistic, prin diferite forme de exprimare, ceea ce arată bogăția spiritualității românești. Vă dorim ajutorul lui Dumnezeu în toată lucrarea de formare intelectuală și patriotică, națională, și vă felicităm pentru dragostea pe care o arătați față de valorile perene ale spiritualității creștine românești și sperăm ca în viitor, când veți deveni și dumneavoastră conducători de instituții, precum sunt profesorii dumneavoastră, să aveți bucuria de a spune că transmiteți ceea ce ați primit. Aceasta înseamnă tradiția: a trăi în Hristos și a transmite frumusețile valorilor creștine generațiilor care urmează”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La final, cei prezenți au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și au primit câte un dar.
Potrivit organizatorilor, scopul principal al proiectului național a fost de a promova valorile autentice ale spiritualității românești în rândul elevilor și al cadrelor didactice de la unități de învățământ din diferite regiuni ale țării, prin desfășurarea unor simpozioane, tabere de vară, ateliere de creație, acțiuni de ecologizare, pelerinaje și vizitarea unor obiective turistice reprezentative.