Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare patriarhală pentru tinerii misionari europeni
Deschiderea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa a avut loc vineri seara, 4 septembrie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca. Evenimentul care a reunit aproape 6.000 de tineri din 24 de țări a fost binecuvântat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit participanților cuvântul intitulat: „Tinerii ortodocși - mărturisitori ai iubirii lui Hristos și misionari ai Bisericii”.
Mii de tineri, din România, din mai multe țări europene, precum și invitați din Orientul Apropiat și nordul Africii, purtând tricourile albastre cu însemnul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa, 2015, au străbătut străzile orașului spre locul unde a debutat oficial evenimentul. În fața Catedralei Mitropolitane din Cluj, deschiderea întâlnirii s-a făcut în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a următorilor ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Au fost de asemenea prezenți și trei ierarhi străini: Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Arhiepiscop de Elista, din Rusia; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient; Preasfințitul Părinte Iona, Episcop de Obukhovo din Ucraina. După cuvântul de binecuvântare al Patriarhului României, IPS Părinte Mitropolit Andrei a amintit de vocația specială pe care tânărul creștin ortodox trebuie să o asume în societate. „Dumneavoastră nu sunteți orice tineri, ci sunteți tineri creștini ortodocși, sunteți generația nouă de ucenici ai lui Hristos, chemați să însuflețiți pozitiv întreaga Europă. Dumnezeu vă plimbă viața printre flăcări ca să vă aprindeți de iubirea lui Hristos, iar Biserica străjuiește drumurile cu troițe ca să vă molipsiți de viața eroică a Celui ce S-a răstignit pentru noi. Nu vă puteți complace într-o stare de mediocritate, fiind înconjurați de un cortegiu nesfârșit de provocări pe care ni le oferă lumea secularizată. Ascultându-L pe Hristos care vă spune: «Tinere, ție îți zic, scoală-te!», trebuie să vă angajați eroic în lupta cu răul”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La festivitatea de deschidere au fost prezente numeroase oficialităţi, autorităţi locale şi centrale. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca; acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeș-Bolyai”; Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În cadrul deschiderii întâlnirii, câte o delegație formată din tineri din fiecare țară din cele 24 participante la Cluj-Napoca a rostit, fiecare în limba sa, salutul creștin: „Hristos în mijlocul nostru!”, la care mulțimea a răspuns „Este și va fi”. Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu rugăciunea de seară săvârșită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif. La final, ierarhul a rostit meditația serii la Evanghelia de la Matei (19, 16-21), care consemnează conversația Mântuitorului cu tânărul bogat. „Tirania materială este mare asupra omului și uneori la aceasta suntem împinși să gândim încă din timpul tinereții noastre. «A avea» este gândit de mulți ca esențialul vieții. Dorința de avere ne poate birui pe mulți, se poate transforma într-un țel al vieții, numai că iată, din adâncul sufletului, izbucnește și întrebarea-rugăciune a tânărului: cum să am viața veșnică. Numai iubirea lui Dumnezeu putea să îi arate ce îi lipsește tânărului. Desăvârșirea înseamnă să dai totul”, a spus IPS Mitropolit Iosif.
Sâmbătă, 5 septembrie, ziua a 2-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Europa a început la ora 9:00 cu rugăciunea de dimineață săvârșită de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. La final, ierarhul a rostit o meditație la textul paulin de la I Timotei 4, 12-16: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale...”. „Pilda purtării și credinței voastre arată tuturor că sunteți mădulare vii și candele aprinse pe altarul Bisericii. Depășiți disprețul lumii prin cercetarea Sfintelor Scripturi și prin urmarea exemplului sfinților. Culegeți mult, prin multă osteneală, însă discerneți cu gândul lui Hristos ceea ce este de folos, de ceea ce este al lumii, ceea ce este mântuitor, de ceea ce este stricător de suflete și trupuri”, a spus PS Episcop Macarie. Sâmbătă, tinerii au participat la mai multe activități cultural-artistice. Delegațiile din țările străine au fost vizitate și de către ierarhii români și străini.