IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Binecuvântare pentru copiii săraci din Negrești
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, au vizitat miercuri, 8 august, localitatea Negreşti, județul Vaslui, întâlnindu-se cu copiii beneficiari ai programului social „Burse pentru copiii săraci din Moldova”, derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, părinții acestora și coordonatorii din țară ai programului.
Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim la Negreşti a devenit deja o tradiţie, fiindcă aici 350 de copii proveniţi din familii defavorizate primesc din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, lunar, echivalentul a 30 de euro pentru acoperirea cheltuielilor legate de şcolarizare, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de cei doi ierarhi și numeroși slujitori din oraș și din împrejurimi, la altarul de vară al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Negreşti. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre păcatul făţărniciei. „Hristos ne vorbește despre ipocrizie, despre fățărnicie. Cuvântul acesta ni se adresează și nouă, căci cuvântul Lui este veșnic, dincolo de orice limitare temporală. A fi ipocrit înseamnă a spune una și a face altceva. Există, adică, un contrast teribil între ceea ce omul verbalizează și faptele lui. Ipocrizia este mai mult decât atât. Ea poate lua o formă foarte periculoasă în trăirea noastră. Poți să fii ipocrit venind la biserică, crezând că, dacă ai venit și ai stat jumătate de ceas şi ai dat un pomelnic, ești credincios. (...) Un anumit comportament ipocrit este să te oprești doar la chestiunile care țin de forma trăirii în Hristos. Domnul ne cere să nu avem o trăire mincinoasă. Dacă duminica venim la biserică și ne rugăm și auzim atâtea cuvinte numai în cadrul Liturghiei, dacă am fi atenți chiar şi numai la ele, ne-am schimba cu adevărat viața”, a evidenţiat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim i-a mulțumit PS Părinte Episcop Ignatie pentru primire, remarcând râvna misionară a Episcopului Hușilor încă din perioada când a păstorit în diasporă și i-a îndemnat pe cei prezenți să înțeleagă viața creștină ca pe o viață de bucurie în Hristos și de luptă împotriva patimilor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre programele Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului de ajutorare a celor aflaţi în nevoi din zona Negreștiului (județul Vaslui). Totodată, ierarhul a vorbit despre susținerea unor diferite inițiative locale, care să scoată regiunea din sărăcie. A urmat un scurt program artistic susţinut de copiii din Negreşti şi împrejurimi. În după-amiaza aceleiaşi zile, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim însoţit de prof. Doiniţa Mihai, coordonatoarea programului de burse la nivel local, au vizitat 10 familii beneficiare. Vizita ierarhului a continuat și în câteva localități învecinate, la invitația preoților parohi.