Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare pentru credincioşii din Buzău şi Vrancea
Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu au fost aduse în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, sâmbătă, 20 septembrie, de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După ce două zile au poposit în oraşul Buzău şi au fost cinstite de credincioşii de aici, astăzi, 22 septembrie, sfintele odoare se află la Mănăstirea Brazi din Vrancea, care a îmbrăcat haine de sărbătoare odată cu sfinţirea bisericii mari.
După mai bine de 300 de ani, Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost prezent prin cinstitele sale moaşte în zona Buzăului, unde, conform tradiţiei, se află cel puţin şase ctitorii ale sale. Sâmbătă, preoţii şi credincioşii din Buzău au întâmpinat, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“, sfintele odoare ale domnitorului, aduse de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Din această delegaţie au mai făcut parte Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, dar şi preoţi şi diaconi.
În centrul oraşului Buzău, moaştele au fost întâmpinate de preoţi şi militari de la Divizia II Infanterie „Getica“, care le-au purtat în procesiune. Delegaţia de la Bucureşti a fost întâmpinată pe treptele catedralei de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost prezenţi la acest moment solemn elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“ din municipiu, precum şi preoţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Emoţie la sosirea sfintelor odoare
Primirea moaştelor la Buzău a fost un moment emoţionant. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost primit de garda militară cu onoruri de stat la fel ca un şef de stat. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit în faţa Catedralei Arhiepiscopale o slujbă de mulţumire şi Polihroniul. În cuvântul de învăţătură, Preafericirea Sa a arătat că Brâncovenii sunt modele de sfinţenie şi demnitate pentru poporul român.
„Sfântul Constantin Domnul, cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi sfetnicul Ianache sunt jertfă a mărturisirii credinţei şi demnităţii neamului românesc. De la Sfinţii Brâncoveni nu învăţăm doar evlavia, ci şi demnitatea de a nu trăda propriul popor, de a nu trăda valorile credinţei, de a nu trăda interesul naţiunii. Sfântul Constantin Brâncoveanu este un mare domnitor român. În 25 de ani a dezvoltat ţara, încât a fost foarte respectată şi el a devenit un om foarte influent dintr-o poziţie geografică foarte dificilă, între trei imperii antagoniste, şi a trebuit să facă cu multă înţelepciune mişcări foarte bine cugetate ca să nu pună ţara în pericol“, a spus Patriarhul României.
În numele clerului şi credincioşilor din Buzău şi Vrancea, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a mulţumit Patriarhului nostru pentru vizitarea eparhiei şi binecuvântarea adusă.
„Cu emoţie şi bucurie sfântă, clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, şi îndeosebi cei din municipiul Buzău, vă întâmpină astăzi aducându-vă mulţumiri cu recunoştinţă pentru faptul că ne-aţi făcut tuturor o mare bucurie aducând la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu spre închinare şi cinstire din partea dreptcredincioşilor creştini din această eparhie. Suntem convinşi că Dumnezeu este cu noi şi ne ajută“, a spus IPS Ciprian.
Daruri pentru ctitorii brâncoveneşti
Patriarhul României a dăruit pentru Reşedinţa eparhială din Buzău şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Râmnicu Sărat câte o icoană cu chipul domnitorului român, în care se află şi o părticică din sfintele sale moaşte. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Ciprian a dăruit Preafericirii Sale o icoană cu Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, primul ocrotitor al eparhiei de la curbura Carpaţilor.
Palatul brâncovenesc a fost sfinţit
Tot sâmbătă, a avut loc şi sfinţirea Palatului brâncovenesc din incinta Centrului eparhial din Buzău. Slujba a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de soborul de arhierei. Palatul, care are pridvorul specific oricărei ctitorii brâncoveneşti, a fost restaurat şi înfrumuseţat în întregime la interior şi exterior. Cu această ocazie, Patriarhul României a dăruit pentru palat o plachetă cu chipul martirilor Brâncoveni şi mai multe cărţi apărute le Editurile Patriarhiei Române.
Mii de pelerini s-au închinat la sfintele moaşte
Sfintele moaşte au fost aşezate sâmbătă spre închinare în agheasmatarul din vecinătatea catedralei. De asemenea, credincioşii au putut cinsti şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuţi, cunoscută şi iubită de buzoieni. Timp de două zile, mii de credincioşi au stat la închinare la sfintele odoare, înălţând rugăciuni pentru iertarea păcatelor, sănătate şi pentru ţara noastră. Mulţi pelerini au spus că simt o relaţie specială cu domnitorul, pentru că a fost român şi pentru că în timpul vieţii şi după moarte este ocrotitor al ţării noastre şi al credinţei ortodoxe.
Astăzi, sfintele moaşte se află la Mănăstirea Brazi, din Vrancea, care este sfinţită de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.