Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Binecuvântare pentru credincioșii din Cotești
Credincioșii parohiei vrâncene Cotești au primit duminică binecuvântare arhierească, participând la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate.
Soborul slujitor a fost alcătuit din cinci preoți și doi diaconi: pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Adrian Papuc, secretar în cadrul aceleiași protoierii, pr. Sorin Panaitescu de la Parohia Cotești, pr. Andrei‑Ionuț Stănilă de la Parohia Budești și pr. George‑Cezar Trifan de la Parohia Blidarele.
În predica adresată credincioșilor, ierarhul a reliefat sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a 33‑a după Rusalii, a Vameșului și a Fariseului (Luca 18, 10‑14), explicând că disprețul, ca stare a spiritului uman, este foarte periculos pentru viața spirituală, deoarece creează bariere între oameni.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Lăcașul de cult din satul Cotești a fost ridicat în perioada 1839‑1845, pe locul altei biserici de lemn. Din cauza intemperiilor și a cutremurelor, sfântul lăcaș s‑a deteriorat și a fost necesară efectuarea unor reparații capitale. În anii 2008‑2009, biserica a fost împodobită cu pictură nouă, în tehnica frescă, fiind resfințită în data de 13 iunie 2010.