În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Binecuvântare pentru credincioşii din Techirghiol
Cu prilejul sărbătorii Sfântului Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfântul Proroc Ilie” din oraşul Techirghiol, judeţul Constanţa. După oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de slujitori, sub protia arhim. Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti, Preafericirea Sa le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi activitatea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.
La Parohia „Sfântul Proroc Ilie” -Techirghiol, a fost adusă încă de sâmbătă, 18 iulie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu moaştele Sfântului Efrem cel Nou de la Reşedinţa Patriarhală. Acestea au fost întâmpinate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de numeroşi credincioşi veniţi să se închine la sfintele odoare.
În cuvântul de învăţătură rostit ieri, cu prilejul hramului, Patriarhul României a subliniat faptul că Sfântul Proroc Ilie, prin faptele lui minunate şi viaţa lui curată, este o preînchipuire a vieţii monahale, la fel ca Sfântul Ioan Botezătorul. Totodată, Sfântul Proroc Ilie este numit Înaintemergător al celei de-a doua Veniri a Domnului Hristos. „Viaţa lui curată şi minunile săvârşite de el sunt o prefigurare a unor lucrări tainice, săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos. El este numit Înaintemergător al celei de-a doua Veniri a Mântuitorului Iisus Hristos. Poporul evreu aştepta venirea lui Ilie, pentru că el nu a trecut prin moarte. El se află în ceruri fără să fi trecut prin moarte; a fost răpit la cer, dar nu a murit. De aceea, nu se poate vorbi de moaştele Sfântului Proroc Ilie. La prima Venire a Domnului Hristos, Înaintemergător a fost Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, care însă lucra cu puterea lui Ilie, adică avea aceeaşi râvnă şi iubire fierbinte, arzătoare pentru Dumnezeu. La a doua Venire a Domnului Hristos, Înaintemergător va fi Sfântul Proroc Ilie, pentru că, potrivit Sfintei Scripturi şi Sfintei Tradiţii, în vremurile de pe urmă, în timpul lui Antihrist, când se vor lepăda mulţi oameni de la dreapta credinţă, Ilie şi Enoh vor veni pe pământ, vor mustra pe Antihrist, se vor lupta cu el, vor fi omorâţi de el, dar îndată va veni Mântuitorul Iisus Hristos care îi va învia pe ei”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
„Sfântul Proroc Ilie, mare dascăl al dreptei credinţe”
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Sfântul Proroc Ilie este pentru noi mare dascăl al dreptei credinţe. „El ne arată că nu trebuie să ne luăm după mulţimile care rătăcesc de la dreapta credinţă, indiferent cât e de mare numărul lor. Noi trebuie să păstrăm credinţa strămoşească, chiar dacă suntem puţini. În timp de prigoană sunt unii mărturisitori, iar alţii nu se fac părtaşi la rătăcire, ci se feresc de ea, închizându-se în sufletul lor şi păstrând în cugetul lor dreapta credinţă. Sfântul Proroc Ilie este aşadar dascăl al dreptei credinţe; el ne învaţă cum să evităm rătăcirea în vremuri de prigoană. Totodată, învăţăm de la Sfântul Proroc Ilie că trebuie să arătăm în situaţii grele şi o atitudine de iubire milostivă faţă de cei săraci şi singuri şi neajutoraţi, cum a făcut el, dând exemplu cu bunătatea sa arătată faţă de văduva din Sarepta Sidonului, căreia i-a înmulţit făina şi uleiul. Mai învăţăm de la Sfântul Proroc Ilie că postul şi rugăciunea sunt mai tari decât orice putere lumească”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Preafericirea Sa a oferit pr. paroh Viorel Pasmangiu, pentru biblioteca parohiei, mai multe cărţi, apărute de curând la Editurile Patriarhiei Române, iar credincioşilor prezenţi câte o iconiţă cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. La rândul său, pr. paroh i-a oferit Preafericirii Sale o icoană cu chipul Sfântului Proroc Daniel şi un buchet de flori.