Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântare pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Roman
În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurare, înfrumusețare și înnoire a bisericii parohiale cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Duminica Tuturor Sfinților”, din Roman, Protopopiatul Roman, județul Neamț, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a resfințit lăcașul de cult.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit celor prezenți despre importanța sfințirii unei biserici.
De asemenea, a îndemnat credincioșii la trăirea iubirii în duh filocalic, arătând că iubirea adevărată este cea trăită și asumată, având ca finalitate întâlnirea cu Dumnezeu: „Din cauza păcatelor, uneori ne îndepărtăm și întoarcem spatele lui Hristos într-o manieră sau alta. Biserica vine din nou cu botezul pocăinței, pentru ca noi să fim permanent curățiți și să fim vrednici de a-L primi pe Mântuitorul care se dăruiește în careul acesta sfânt, consacrat ca și poartă a cerului, unde Dumnezeu coboară în chip nevăzut, tainic și sfințește darurile pe care dumneavoastră le aduceți și pe voi care veniți cu iubire și cu dragoste către frumusețea Casei Sale. Dumnezeu vine din transcendentul Său, coboară în imanent, în biserică, în chip nevăzut și autentic în inimile fiecăruia dintre noi, care sunt astăzi deschise ca o floare, și acolo va picura o picătură de har care vă va da acea energie să sionați prin labirintul acestei lumi”.
În cuvântul de final, preotul paroh Bogdan Gherasimescu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, vorbind despre finalizarea restaurării acestui chivot din municipiul Roman.
Cu aprobarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub coordonarea părintelui Ioan Gherasimescu, preot paroh la acea vreme, biserica a renăscut printr-un proiect cu fonduri europene, prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamț.
La finalul slujbei, chiriarhul a oferit părintelui Ioan Gherasimescu distincția „Crucea Moldavă”, iar preoții Bogdan Gherasimescu și Vlad Samoilă au primit distincția onorifică de iconom stavrofor. Toți ctitorii au primit distincții de vrednicie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” de la Constanța.