La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Binecuvântare pentru obștea Mănăstirii Podul Bulgarului
În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie, obștea Mănăstirii Podul Bulgarului, județul Buzău, l-a avut în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit stăreția așezământului monahal.
Ierarhul a slujit în biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfintei Treimi, împreună cu un sobor de șapte preoți și diaconi, printre care s-a numărat și pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat lucrările de renovare a stăreției, realizate pe parcursul acestui an.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din 21 noiembrie.
„Începând cu perioada șederii sale la templul din Ierusalim, Sfânta Fecioară a deprins viața de rugăciune permanentă, în isihie. De aceea, Maica Domnului este considerată de Părinții Bisericii drept prototip al isihasmului. Cea dintâi ființă umană isihastă, permanent rugătoare și desăvârșită, a fost Maica Domnului, care a trăit în templu ca în Rai. Acolo a început lucrarea de îndumnezeire a sa”, a spus chiriarhul.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Dumitru a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Clipicești, Protoieria Panciu, județul Vrancea.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
La final, stareța Mănăstirii Podul Bulgarului, stavrofora Ecaterina Taman, i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și binecuvântare, dăruindu-i o icoană a Intrării în biserică a Maicii Domnului.