Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Binecuvântare și înnoire la Parohia Șerban Vodă din Capitală
În Duminica Tuturor Sfinților, 19 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Șerban Vodă, la un moment important din viața comunității. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și a binecuvântat cu agheasmă capela cu hramul „Învierea Domnului” a parohiei, grădinița și cantina de la demisolul Centrului social „Aşezămintele Şerban Vodă”. La final, Preasfinția Sa a oferit ordine, ranguri și diplome bisericești din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a binecuvântat cu agheasmă Capela „Învierea Domnului” și pictura acesteia, realizată de pictorul bisericesc Daniel Fericean, precum și Grădinița „Șerban Vodă”, instituție de învățământ pregătită pentru primirea copiilor cu dotări tehnice performante și de înaltă calitate. Ierarhul a săvârșit, cu această ocazie, Sfânta Liturghie în biserica parohiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală; părintele paroh Pompiliu Dinu; părintele Ștefan Mușat de la Biserica „Maica Precista” din Ploiești; părintele Eugen Morar; părintele Adrian Chiriță; părintele Vlad Alexandru Mîndru; arhid. prof. Ioan Caraza; diac. Marinel Laurențiu Marcu - slujitori la această parohie, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a explicat că sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu: „Exemplul iubirii sfinților față de Domnul este greu de egalat. Mărturisirea lor a fost adeseori prin sânge, în urma unor chinuri cumplite. Sfinții sunt adevăratele modele spre care noi va trebui să privim. Ei sunt prietenii adevărați ai lui Dumnezeu, dar sunt și singurii prieteni ai oamenilor. De aceea, sfinții ocrotitori pe care îi purtăm de la Botez sau de la călugărie, care ocrotesc bisericile și anumite instituții sunt rugători către Dumnezeu înaintea noastră, a tuturor. Duminica de astăzi ne cheamă să-i cinstim pe sfinții mai puțin cunoscuți sau anonimi pe care îi are Biserica”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre categoriile de sfinți pe care îi cinstim în calendarul ortodox: „Mulți dintre creștinii primelor veacuri, mai ales ai unei perioade de persecuții, au trecut prin chinuri și au suferit moarte. Doar o parte din numele acestor martiri s-a păstrat. De aceea, Biserica a instituit, după sărbătoarea Cincizecimii, o duminică a tuturor sfinților, în care se arată lucrarea harului Duhului Sfânt, viața acestor sfinți fiind un desăvârșit model pentru noi. Martirii nu s-au temut de moarte. Ei au înțeles că a muri înseamnă a trăi cu Hristos în veci. Între sfinții pe care Biserica îi pomenește sunt și cei care au fost aproape de Mântuitorul, Apostolii, apoi martirii și ierarhii din toate vremurile. Ceata sfinților mai cuprinde și oameni care au trăit prin cetăți, care și-au dus viața simplu, în mijlocul oamenilor, care au făcut mult bine și care au avut multă dragoste față de aproapele lor. Ne gândim la mamele creștine care și-au crescut în frică de Dumnezeu copiii, la cei care au părăsit grijile acestui veac înșelător și au urmat Domnului. Se adaugă în ceata sfinților cuvioșii care s-au nevoit prin pustie, în mănăstiri, cei care s-au rugat cu toată inima și au plâns pentru păcatele lor și ale altora. În această ceată mai sunt foarte mulți oameni care pe pământ au fost bolnavi și neputincioși, care într-o mare tăcere și-au dus crucea vieții lor”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul George Marinescu, pe seama Parohiei Albești Muru din Protoieria Urlați, județul Prahova.
Ordine, ranguri și diplome bisericești
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a acordat din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” pentru clerici părintelui paroh Pompiliu Dinu; rangul de iconom stavrofor părintelui Adrian Chiriță și părintelui pensionar Eugen Morar, slujitori la această parohie. Totodată, a fost oferit și rangul de sachelar părintelui Cristian Filiuță, de la Parohia Militari 3, Protoieria Sector 6 Capitală, care a slujit la Parohia Șerban Vodă. Diploma omagială 2022 – „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” a fost oferită pictorului bisericesc Daniel Fericean. Ierarhul a binecuvântat, totodată, cantina de la demisolul Centrului social „Aşezămintele Şerban Vodă”.