Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântarea Iordanului pentru credincioșii din Buzău
Sâmbătă, 6 ianuarie 2024, credincioșii buzoieni au participat în număr mare la slujbele religioase prilejuite de praznicul Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, precum și la tradiționala procesiune la râul Buzău.
La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, Sfânta Liturghie și Sfințirea Mare a apei au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
Predica a fost rostită de Părintele Episcop Macarie, care a vorbit despre „liturghia de după Liturghie” sau „liturghia fratelui”, dar și despre importanța sărbătorii Bobotezei.
„Noi știm că Liturghia nu se termină, ci ea continuă în ceea ce numim «liturghia de după Liturghie» sau «liturghia fratelui». Harul, bucuria și lumina pe care le dobândim în Liturghia euharistică trebuie să le răspândim pretutindeni, într-o liturghie continuă. Prin pacea și bucuria cu care ieșim întru numele Domnului - după cum citim în rugăciunea de la încheierea sfintei slujbe -, noi răspândim harul dumnezeiesc dobândit aici cu bogătate și celor însingurați, aflați în suferințe, abandonați de lume și de propria familie. Acestora trebuie să le dovedim că suntem lângă ei prin faptele noastre, nu prin cuvinte, care pot deveni «aramă sunătoare și chimval răsunător» (1 Corinteni 13, 1)”, a explicat Preasfinția Sa.
După Sfințirea Mare a apei, oficiată în aghiasmatarul din curtea Catedralei Arhiepiscopale, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a rostit un cuvânt despre semnificațiile acestei slujbe, apoi i-a dăruit Episcopului ortodox român al Europei de Nord o copie a Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”, mulțumindu-i că a răspuns pozitiv invitației de a poposi pentru a doua oară la Buzău.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei „Înălțarea Domnului” și de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Ca și în anii precedenți, clericii și credincioșii de la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” și de la celelalte două catedrale eparhiale au mers în tradiționala procesiune la râul Buzău. Acolo, pe esplanada pe care a fost înălțată o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, Părintele Arhiepiscop Ciprian și Părintele Episcop Macarie au săvârșit slujba Aghesmei Mari.
Potrivit tradiției, ierarhul locului a aruncat în râu o cruce de lemn pentru recuperarea căreia au sărit în apă nouă tineri. Cel care a reușit să o recupereze a fost răsplătit cu o cruciuliță de aur și o icoană, iar ceilalți opt participanți au primit icoane.
În Ajunul Bobotezei, după oficierea Sfințirii Mari a apei, preoții și diaconii Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial au mers în procesiune la Reședința Arhiepiscopală cu icoana sărbătorii și cu un vas cu Agheasmă Mare, fiind întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian și Preasfințitul Părinte Macarie. După ce s-a închinat la icoană, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat cu apă sfințită pe cei prezenți și fiecare încăpere a așezământului.